Spraakherkenning in bed - tijdelijk arbeidsbeperkt

Daar lig ik dan, in bed met rugklachten. Natuurlijk wil ik gewoon doorwerken. Wanneer je ligt, heb je meestal minder pijn. Normaal gebruik ik spraakherkenning, Dragon Professional, om sneller te werken. Het versturen van mailtjes, het maken van offertes, verslaglegging en het schrijven van blogs.

 

Ik heb mijn laptop meegenomen naar huis zodat ik liggend kan werken. Maar helaas ben ik mijn microfoon vergeten. 

Normaal gebruik ik de handmicrofoon PowerMic 4 van Nuance, zodat ik niet met een headset op hoeft te zitten. Dat werkt voor mij makkelijker. Ik had ook voor een draadloze microfoon kunnen kiezen, maar ik vind een bedrade handmicrofoon makkelijker werken. Dat is een zeer persoonlijke keuze.

Ik zit dicht bij de bron en kan diverse microfoons en headsets uittesten. Dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan. Welke microfoon of headset het beste is, heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur en de situatie. Als de headset of microfoon maar technisch geschikt is voor spraakherkenning.

 

Maar goed, ik lig in bed en wil juist nu met spraakherkenning aan de gang om mijn mail weg te werken. Want typen en muizen.. liggend… is toch best ingewikkeld. Normaal gebruik ik Dragon om sneller te kunnen werken en nu… ook om sneller te kunnen werken.


Nu 'weet' ik dat het mogelijk is om met de ingebouwde microfoon van de laptop te dicteren. Tenminste dat is wat Nuance in de commerciële brochures aangeeft. Ik ga het gewoon proberen.

 

Eigenlijk wist ik niet waar de ingang van de ingebouwde microfoon zou moeten zitten. Dus een test gedaan met de aanwezige software Voicerecorder van Windows en van alle kanten gesproken om te kijken waar de recorder de hoogste geluidsuitslag gaf. Ik ben er nog niet helemaal zeker van, maar denk dat hij aan de voorkant en onderkant van mijn laptop zit.

 

Daarna Dragon opgestart, een andere bron gekozen, de interne microfoon van de laptop, en de wizard gedraaid: Microfoon Controleren. De wizard verliep goed en ook de microfoon werd goed herkend door Dragon. Dat gaf hoop.


Met gepaste hoop startte ik Outlook en probeerde met mijn stem te dicteren en spraakopdrachten te geven. De spraakopdrachten werden direct al niet herkend. Ook al sprak ik duidelijk en op de juiste manier de spraakopdrachten uit, Dragon had geen idee wat ik bedoelde en toonde alleen vraagtekens. Dan maar alleen tekst dicteren.

 

Helaas, ook hier was de herkenbaarheid erg slecht. Er moest zoveel gecorrigeerd worden dat typen eenvoudiger was in deze benarde positie.

 

Hoe kan dit?

 

Hoge herkenbaarheid met mijn handmicrofoon en een slechte herkenbaarheid met de ingebouwde microfoon?


De ingebouwde microfoon is niet geschikt voor spraakherkenning. Dat wist ik natuurlijk al, dat adviseer ik namelijk altijd, maar nu werd ik daar zelf hard mee geconfronteerd. De ingebouwde microfoon is bestemd voor chatten, skypen, beeld bellen,… en meer functies waarbij het geluid vooral aangenaam en verstaanbaar moet zijn. En dus niet geschikt voor spraakherkenning.

Voor Dragon Professional adviseren wij microfoons van 16 bits, mono en 11.000 kHz. Een ingebouwde microfoon is dus uitstekend ... voor andere doeleinden maar niet voor dicteren met spraakherkenning.

 

Wat was mijn oplossing?

 

De oplossing was naar kantoor strompelen en mijn vertrouwde handmicrofoon mee naar huis nemen. Ik had natuurlijk ook mijn collega kunnen vragen maar daar ben ik dan net weer te eigenwijs voor. 

 

En bewegen is ook goed, zegt de fysiotherapeut. Maar dan is een draadloze headset weer beter. 

Jabra 65 mono/duo
Jabra 65 mono/duo

Godie Vierbergen