De notaris: actueler dan je misschien verwacht

Wat doet een notaris

Het notariaat: het is een begrip dat de meeste van ons wel kennen maar het is niet altijd even bekend wat een notaris doet.

 

De beknopte definitie is dat een notaris mensen helpt om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Omdat de notaris deskundig maar vooral onafhankelijk en onpartijdig moet zijn, let hij op de belangen van alle betrokkenen.

Later naar voren komende onduidelijkheden kunnen worden opgehelderd door de notariële akte. Een notariële akte heeft diverse voordelen: je hebt meer zekerheid dat alles juridisch klopt, dat de akte is ondertekend door de betrokkenen (identiteitscontrole) die op dat moment wilsbekwaam waren. Bovendien wordt deze akte eeuwig bewaard, hierover is al eerder een blog geschreven. 

wat doet de notaris?

wat doet de notaris?


Bedrijven kunnen niet zonder

Op zakelijk gebied kan een notaris van nut zijn bij het beslissen welke bedrijfsvorm voor jouw onderneming het beste is, hij kan uitleg geven van alle voor en nadelen.

Bestaat een bedrijf dan kan advies inwinnen bij een notaris nuttig zijn bij bijvoorbeeld het aankopen van een bedrijfspand, overname van bestaande onderneming, uitgifte en overdracht van aandelen.

 

Van sommige ondernemingszaken heeft de overheid vastgesteld dat deze alleen via tussenkomst van een notaris geregeld kunnen worden. Denk daarbij aan aanpassing van de statuten van een BV.


We kennen hem van de huizenverkoop

huizen kopen notaris

De particulier kan op meerdere momenten in zijn leven een notaris nodig hebben.

 

Een van de situaties waarbij een notaris noodzakelijk is, is de koop of verkoop van een huis. Zou je denken dat een koop rond is wanneer een koopcontract door beide partijen is ondertekend en de bedenktijd voorbij is, dan blijkt dat dus niet zo te zijn.

 

Wanneer al deze hordes genomen zijn gaat de notaris aan het werk door de financiële kant van de zaak nogmaals neutraal te controleren. Hij bewaakt de financiële kant van de overdracht, stelt een notariële akte op die wettelijk goed is,  en toch altijd weer een stukje maatwerk is. In samenwerking met diverse partijen ondertekent de notaris de leveringsakte, de hypotheekakte en vervolgens wordt de afleveringsakte ingeschreven bij het kadaster. Eigenlijk is de notaris bij de verkoop van een huis een spin in het web.


Trouwen, toch zaken regelen?

Andere momenten waarbij particulieren een notaris inschakelen is wanneer ze gaan samenwonen, niet willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen, maar toch een en ander op papier willen hebben staan. Dat kan zijn omdat ze willen dat bepaalde basisafspraken vastgelegd zijn, soms vraagt een pensioenfonds om deze akte wanneer partner pensioen aangevraagd wordt.


In dit geval adviseert de notaris wat je allemaal kunt vastleggen maar je beslist zelf hoe ver je hierin wil gaan.

 


Uiteraard: het testament

Verder is de notaris vooral bekend voor het opstellen van een testament. Zeker in de huidige tijd kan dat belangrijk zijn omdat er steeds meer samengestelde huishoudens zijn. En mensen willen meer specifiek laten vastleggen wat er met hun bezittingen moet gebeuren na hun overlijden. Het kan zijn dat je liever een goed doel of een stichting in je testament opneemt dan dat het geld gaat naar een achternicht die je de laatste jaren nooit meer zag.


De HEMA heeft geen notarisservice meer

Het mag duidelijk zijn dat het opstellen van een samenlevingsovereenkomst en/of testament maatwerk is en zelden eenvoudig.

Dit is ook een van de redenen waarom eind 2021 de notarisservice van de HEMA is gestopt. Het daarin genoemde “eenvoudige” testament of samenlevingsovereenkomst blijkt amper te bestaan; bovendien waren de extreem lage tarieven in het begin van deze service inmiddels vrijwel gelijk aan de standaard notaristarieven.



Nieuw met stip: het Levenstestament

Gaat het standaard testament vooral over de afwikkeling van zaken na het overlijden, bij het levenstestament leg je op het moment dat je zelf nog volledig wilsbekwaam bent vast wie allerlei zaken gaat regelen op het moment dat jij dat zelf niet meer kan, en hoe het moet gebeuren.

 

Het levenstestament sluit goed aan bij de behoefte van de moderne mens om de regie zelf in handen te houden. Je kunt hier uiteraard zelf afspraken over maken met familie of vriend maar een notarieel vastgelegd levenstestament heeft diverse voordelen. Banken erkennen bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon die daarin is vastgelegd.

 

Regelmatig kiezen mensen ervoor om een van de kinderen aan te wijzen als vertrouwenspersoon maar misschien wil je dat juist niet en dan kan je beter je wensen via een akte laten vastleggen.

Jij beslist in overleg met de notaris welke zaken je vastlegt: alleen financiële kwesties, persoonlijke kwesties als wie zorgt voor je huisdier wanneer overlijdt, wie beheert jouw profielen op sociale netwerken en zorgt dat deze verwijderd worden.


Levenstestament met of zonder wilsverklaring?

De term Wilsverklaring wordt vooral gebruikt op medisch gebied.

Een wilsverklaring, die aangeeft wat jij wilt op het gebied van wel of niet reanimeren, sondevoeding, bepaalde behandelingen of euthanasie, kan onderdeel uitmaken van je levenstestament. Een afschrift hiervan gaat dan naar de huisarts.

 

Toch wordt geadviseerd om dit deel buiten het levenstestament te laten en alleen met de huisarts te bespreken en daar te laten vastleggen. In de praktijk wordt geadviseerd om minimaal één keer per vijf jaar de wilsbeschikking opnieuw te bestuderen en te bespreken want misschien ben je intussen over sommige punten anders gaan denken.

 

Een simpele wijziging als "wel of geen sondevoeding" kan in een wilsverklaring bij de huisarts gemakkelijk worden aangepast. Staat de wilsbeschikking in je levenstestament dan zal je weer naar de notaris moeten om dat te laten aanpassen, en daar komen de nodige kosten bij kijken.


Geregistreerd dus vindbaar

Uw notaris kan wanneer je dat wilt een levenstestament of een volmacht aanmelden bij het Centraal levens testamentenregister. Hier kan worden aangevraagd of er een levenstestament bestaat, maar de inhoud kan alleen door notarissen worden ingezien.

 

 

Zo blijkt dat de notaris op diverse cruciale momenten in het leven een belangrijke functie kan hebben, dus voorlopig zal deze nog genoeg werk om handen hebben.

Lees verder:

test dpa zelf uit

Nuance beschikbaarheid Dragon Professional Anywhere

 

Nuance beschikbaarheid Dragon Professional Anywhere

Nuance Communications heeft zijn cloudgebaseerde Dragon Professional Anywhere-spraakherkenningssoftware uitgebreid met meerdere vaktermen, voor vakgebieden zoals Legal, Finance en paramedisch. 

 

 Dragon Professional Anywhere (DPA) wordt ingezet binnen meerdere platformen. Cedere heeft DPA uitgerold binnen meerdere vakgebieden. Test het nu voor vier weken uit.