Back to work - Do it the Dutch way

Hoe kijken buitenlanders naar werkende Nederlanders Back to work

Waar staan de werkende Nederlanders om bekend?

 

Terug van vakantie en je probeert je rust te bewaren.

Maar was het wel rustig in het vakantieland? Of maken we ons druk?

 

In deze blog lees je de manier waarop buitenlanders naar Nederlanders kijken.

Nu ga ik het anders aanpakken..

Terug uit een vakantieland waar -volgens jou- het allemaal een stuk rustiger aan toe gaat..

 

Herken je dat? Na je vakantie ga je HET allemaal anders doen. In - Italië, Frankrijk of waar dan ook - is het veel relaxter. Dat wil je vasthouden. En wat die HET dan allemaal inhoudt zijn we na enkele dagen alweer vergeten.

 

Het begint met uitschrijven van nieuwsbrieven die je tot nu toe alleen maar verwijderde. De meldingen van je mail zet je uit. Je laat je dag niet leiden (lijden) door de e-mails en zeker niet wanneer je alleen maar in de cc staat. Je laat je hoofd niet meer gek maken. Zegt vaker nee.

 

En toch heb je na enkele dagen je oude rol weer opgepakt, drink je teveel koffie en kijk je te vaak  naar je e-mail. Alle cursussen Time Management zijn voor niets geweest. Werkdruk, wederom werkstress!

Do it the Dutch way

Bij het bekijken van de onderstaande videofilm herken ik de huidige problemen met werkdruk niet. Of juist wel; de Nederlanders willen een balans tussen werk en thuis. En wanneer die onder druk komt te staan hebben we een probleem. 

The Dutch Way of Working

In deze video wordt de Nederlandse werkomgeving uitgelegd aan buitenlanders die naar Nederland komen voor werk of stage. Het is algemeen bekend dat Nederlanders werken om te leven en niet andersom. Maar welke vaardigheden heb je nodig om te gedijen op de werkvloer en om te gaan met je Nederlandse collega's?

 

Kortom: vergeet hiërarchie, zorg voor balans.

Duitsers houden van protocollen: ‘Mach es auf Holländischer Art’

Op vakantie in Denemarken, Kopenhagen, sprak ik een vastgoedbeheerder / projectontwikkelaar. Zijn werkterrein ligt voornamelijk in Duitsland. Hij reist veel tussen Denemarken, Duitsland en Nederland. Kent de cultuurverschillen.

 

In Duitsland is alles protocollair geregeld, zeker in de bouw. Dat lukt niet altijd, soms moet je creatief zijn en oplossingen zoeken welke er nog niet zijn, een beetje buiten het boekje werken, buiten de vakjes kleuren. Net even anders oplossen en met andere criteria dan standaard.

 

Hoe lossen de Duitsers het op? Ze laten het de Nederlanders oplossen. In de bouw zeggen ze: ‘Mach es auf Holländischer Art’.

 

In de meeste gevallen wordt ook daadwerkelijk een Nederlander ingehuurd om de kwestie te bezien of wordt het product naar Nederland gestuurd.

 

Ik weet niet of dit door ons poldermodel komt of omdat we anders met protocollen omgaan, creatiever zijn of het liefst maatwerk leveren. Nederlanders lossen complexe taken eenvoudig op.

2006: werkdruk is nog steeds erg hoog

Uit onderzoek in 2006 door de universiteit Amsterdam bleek, na vergelijking van de jaren 1990, 1995 en 2000, dat ongeveer 60% van de werkenden ten minste 50% van hun werktijd in hoog tempo werkt. Dit was in 2000 veel hoger dan in de vroege jaren 90. En hoger dan de landen om ons heen. In het laatste jaar (2000) werkte in Europa tenminste 59% in hoog tempo, in Nederland lag dat op 68 %.

Het onderzoek omvatte ongeveer 1000-1500 werknemers per lidstaat. 

2021 cijfers: 1 op de 5 jongeren ervaart werkstress

Bij jonge vrouwen komt werkstress iets vaker voor dan bij jonge mannen. De hoge eigen verwachtingen of angst om fouten te maken zijn de belangrijkste factoren.

 

Corona crisis moeten we daarbij niet uitvlakken.

Zie begeleidend overzicht.

 

*Bron: CBS

Redenen werkstress bij jongeren
** Klik voor vergroten

Hoe voeden Nederlanders de kinderen op?

Worden we als Nederlanders internationaler, vergeten we de balans?..  Do it the Dutch Way.. Mach es auf Holländischer Art.

 

 

Wat wij als volwassenen al jaren verkeerd doen, werkstress of te hard werken, zien we nog steeds terug bij de jongeren.

 

Aan het opvoeden kan het niet liggen, de Nederlanders hebben de blijste kinderen van de wereld.

 


Verder lezen:

Huisarts houd je van typen, dan moet je niet bij ons zijn

Ben je huisarts of een andere zorgverlener en typ je graag in een dossier of verzekeringspapier, heb je tijd genoeg voor een goed gevuld EPD, ga dan vooral verder… en lees dit niet. Onderstaand gedeelte is dan niet voor jou bestemd. 


Tekort aan personeel? Denk eens om, omdenken

Er is een chronisch tekort aan personeel, maar misschien moeten we dat anders oplossen. 

Kan spraakherkenning dan alles oplossen?

 

De advocaat die “lekker binnenloopt”, klopt dat beeld wel?

In sommige bedrijven spreekt men enigszins oneerbiedig over “fee earners & fee burners”. Toch spelen deze laatsten een cruciale rol in het reilen en zeilen van het kantoor.