TIP: Hoe verander ik een naam van een spraakopdracht, bijvoorbeeld spraakopdracht Ga Slapen?

Elke maand ontvangen de abonnees van de helpdesk, SLA of Maintenance, tips om beter en sneller te werken met Dragon. Dat is erg prettig omdat je zo elke maand opnieuw naar je gebruik van Dragon kijkt en optimaliseert.  De tips zijn voor Dragon Professional, Dragon Individual, Dragon Group en Dragon Legal en Dragon Medical Practice Edition.

 

Deze tip is in november 2016 gegeven, deze bieden we je nu gratis aan. 

Wees wel voorzichtig! Succes!

Hoe verander ik een naam van een spraakopdracht.

Niet altijd is een spraakopdracht handig in gebruik. Soms is deze moeilijk uit te spreken of is hij niet fijn om te gebruiken. De spraakopdracht Ga Slapen levert vaak grote hilariteit op en dat kun je dan net even niet hebben. In deze tip laten we zien hoe spraakopdrachten aan te passen zijn of hoe je eventueel op een andere manier een opdracht kan geven.

 

De commando’s of spraakopdrachten Ga Slapen en Word Wakker, zijn commando’s om de microfoon binnen Dragon NaturallySpeaking Aan of in Slaapstand te zetten.

Spraakopdracht Word Wakker:

Wanneer de microfoon in Slaapstand staat, kunt u het commando Word Wakker gebruiken om de microfoon uit de Slaapstand te halen. In plaats van het commando Word Wakker, kunt u ook Luister Naar Mij of Wakker Worden gebruiken.

De microfoon moet wel in de slaapstand staan, anders werkt dit commando niet. Is de microfoon volledig uit, dan moet u handmatig de microfoon eerst aan zetten (muisklikken).

 

Eventueel gebruikt u de toetsen op uw toetsenbord. Standaard is dat de sneltoets plus (+) op uw numerieke toetsenbord. Deze sneltoets is aan te passen. Lees onderaan deze mail hoe u de standaard instelling van de toetsenbord aanpast.

Spraakopdracht Ga Slapen:

Is uw microfoon Aan, dan kunt u met het commando Ga Slapen de microfoon in slaapstand zetten. De sneltoets om de microfoon in slaapstand te zetten is standaard: ‘Numerieke / , de Slash toets van het numerieke gedeelte van uw toetsenbord.

De spraakcommando Ga Slapen kunt u aanpassen. We kunnen de naam van dit commando veranderen.

De vraag is wel, welke naam wilt u gebruiken? De nieuwe naam moet niet lijken op een andere opdracht anders is de verwarring voor Dragon te groot. De naam moet ook niet moeilijk te onthouden zijn… Niet te kort… Niet te lang… Niet moeilijk uit te spreken.. Maar wat dan wel?

Van alles kan en mag: stop met dicteren, dicteer niet, spreek niet, praat niet, momentje, stop met luisteren, halt mic, stop mic, niet meer luisteren,.. Wat u maar prettig vindt en lekker in uw mond ligt.

Eigenlijk zijn veel standaard opdrachten aan te passen. Een uit te spreken opdracht, welke u beter ligt of welke u beter uit kunt spreken.

Hoe past u namen van standaard opdrachten aan:

Om namen van spraakopdrachten te wijzigen heeft u het Opdrachtencentrum nodig. Alle opdrachten, commando’s en sneldictaten worden in dit venster verzameld en zijn te wijzigen.

Hier is het noodzakelijk voorzichtig te zijn!

Start het Opdrachtencentrum:

 • Is het Taakvenster gesloten, dan klikt u op het Taakvenster aan de linkerzijde.
 • Klik op de button Scripts.
 • Zoek het commando Ga Slapen op, klik deze aan.
 • Klik op Nieuwe kopie in het Taakvenster
 • Typ de naam die u wilt geven aan het commando.
 • Verander verder niets.
 • Klik op Opslaan.
 • Sluit het Opdrachtencentrum.
 • Probeer dit nieuwe commando uit.

Zo kunt u alle standaard commando’s in het item Scripts  en item Beheren aanpassen aan uw eigen behoefte. Let op dat u niet woorden gebruikt die ook in uw tekst voor komen, anders weet Dragon niet of u een woord dicteert of een commando wilt gebruiken. U kunt het nieuwe commando altijd weer hernoemen of verwijderen op dezelfde manier.


Hoe past u de standaard sneltoetsen aan?

Dragon gebruikt standaard sneltoetsen voor diverse acties. Microfoon aan/uit zetten kan met de numerieke + toets. Of corrigeren met de numerieke - toets.

 

Wanneer u geen numeriek toetsenbord heeft of de instellingen botsen met andere programma’s, dan kunt u deze toetsen heel eenvoudig aanpassen bij Opties.

Start: Dragon-balk>Extra>Opties>Tabblad Sneltoetsen

Gebruik het tabblad Sneltoetsen om sneltoetstoewijzingen te wijzigen of verwijderen. Wijzigingen aan deze optie beïnvloeden alleen het actieve gebruikersprofiel.

 • Selecteer de sneltoets die u wilt wijzigen. Klik op Bewerken.

Een extra  venster opent en geeft de combinatie toetsen weer, die nu standaard ingesteld staan. Door uw gewenste toets op het toetsenbord in te drukken, wordt de standaard toets gewijzigd.


Bijvoorbeeld:

 • Bij Microfoon Aan/Uit staat {NumKey+} en deze is blauw geselecteerd.
 • Klik op Bewerken
 • Druk nu op de toets {Insert} op uw toetsenbord en hiermee wijzigt u de Microfoon Aan/Uit sneltoets in Insert.
 • Klik op Opslaan

Standaardwaarden van sneltoetsen herstellen

Om aangepaste waarden te verwijderen van de sneltoetsen en de oorspronkelijke sneltoetsinstellingen van Dragon te herstellen, klikt u op Standaard


Ook interessant:

Ook moeite met professioneel dicteren?

Ook moeite met professioneel dicteren?
Ook moeite met professioneel dicteren?

Hoe zet ik een gesproken dictaat om in tekst?

Hoe zet ik gesproken dictaat om in tekst met Dragon?
Hoe zet ik gesproken dictaat om in tekst met Dragon?