Particulieren: thuisgebruik

Dat communiceren belangrijk is voor u ... daar zal niemand aan twijfelen. Het in contact blijven met familieleden en lotgenoten, het lezen van internetpagina's, vrijwilligerswerk en eventueel uw levensverhaal opschrijven.

Voor de particuliere markt levert Cedere diverse artikelen om het communiceren te vereenvoudigen. Niet alleen spraakherkenning maar ook beeldherkenning. Bij beeldherkenning moet u denken aan het scannen en laten voorlezen van bijvoorbeeld een brief of boek. Maar ook voor het laten voorlezen van mail, documenten of boeken.

Ook belangrijk is een goede microfoon en headset, van goede kwaliteit, geschikt voor onze producten en toch betaalbaar. Deze vindt u bij de selectie onder Producten Particulieren. Voor een totaal overzicht kunt u bij onze webwinkel terecht.

TV-programma LifeStyle Experience en spraakherkenning

In het tv-programma Lifestyle Experience van RTL 5 wordt aandacht besteed aan spraakherkenning van Dragon Naturally Speaking. Hier zie je een gepensioneerde aan de slag gaan met de software van Dragon. Een interessant en komisch interview met een oud-advocaat die zich nu richt op het schrijven.

 

Kijk op www.youtube.com

Meld u aan voor de Cedere nieuwsbrief

Cedere stuurt regelmatig een nieuwsbrief met tips en nieuws. 

Meld u aan voor de nieuwsbrief. U kunt ook aangeven of u, naast de algemene nieuwsbrief van Cedere, een speciale nieuwsbrief wilt ontvangen.

 

Afmelden
Bent u niet meer geïnteresseerd in onze nieuwsbrieven, dan kunt u zich altijd uitschrijven.

Archief nieuwsbrieven

do

23

okt

2014

Deventer Marktplaats

Op 19 november is Cedere aanwezig bij Marktplein Deventer. Naast een inspirerend netwerkplein wordt er veel aandacht besteed aan het inhoudelijke programma. Veel sprekers zullen u inspireren op het gebied van het nieuwe ondernemen. 

Deventer Marktplaats

Tijdens Deventer Marktplein staat netwerken centraal op het inspirerend marktplein vol met exposanten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het inhoudelijke programma met uiteenlopende onderwerpen waardoor een breed geïnteresseerd publiek aangesproken wordt. Ook vindt de zeer gewaardeerde Deventer Ondernemersverkiezing plaats.

 

Deventer Marktplein is hét ondernemersevent om te netwerken, kennis te delen en elkaar te inspireren. Deze combinatie staat al jaren garant voor een interessant programma, ontdekken van ondernemerskansen en het opdoen van nieuwe netwerkcontacten. Daarnaast vindt de Deventer Ondernemersverkiezing plaats.

Deelnemers profiteren van een uitgebreide promotiecampagne rondom Deventer Marktplein.

 

Doe 19 november 2014 in Deventer dus ook succesvol en plezierig zaken! Relatiekaarten via Cedere? Vul contactformulier in.

wo

15

okt

2014

Mentaal lexicon

Het mentaal lexicon maakt deel uit van ons langetermijngeheugen. Van elk woord zijn in het mentaal lexicon verschillende eigenschappen opgeslagen: klank en uitspraak, opbouw van een woord, betekenis, woorden in zinnen en spelling.

Om woorden in ons hoofd te onderscheiden van een gewoon woordenboek en om te benadrukken dat het gaat om een individueel kennissysteem, gebruiken taalkundigen en psychologen de term mentaal lexicon. In een mentaal lexicon zijn de woorden in een netwerk van associaties met elkaar verbonden. In dit associatienetwerk zijn er knooppunten of hubs waarrond woordvelden groeien.

 

Woordvelden ontstaan op basis van relaties. Die relaties hebben onder meer te maken met: synoniemen (gelijke betekenis), antoniemen (tegengestelde betekenis), homoniemen (gelijke vormen, verschillende betekenis) en polysemie (gelijke vormen, verwante betekenis).

 

 

Wanneer we mentaal lexicon (menselijk) vergelijken met het lexicon van Dragon (technisch), dan zien we overeenstemmingen. De methode waarmee onze taal wordt omgezet naar tekst, lijkt veel over een te komen met hoe de hersenen werken. En kunnen we zelf aanpassingen in het lexicon van Dragon maken om dit beter te laten functioneren.

Het lexicon van Dragon is opgebouwd uit woorden met daarbij een gesproken vorm. Is de gesproken vorm anders dan de geschreven vorm, dan kunnen we zelf een gesproken vorm toevoegen. De herkenbaarheid is afhankelijk van het gebruik (statistiek). Een logfile loopt mee en bij elk goedgekeurd woord, wordt een vinkje bij het woord geplaatst. Ook houdt Dragon rekening met combinatie woorden en hoe ze in een regel ten opzicht van elkaar staan.

 

 

Om de herkenbaarheid omhoog te krijgen, en zelf 99 % te krijgen, moeten we, tijdens het gebruik, juist rekening houden met bovenstaande methode. Door op de juiste manier te trainen, te analyseren en het lexicon te onderhouden.

 

 

di

14

okt

2014

Spika, om voor te lezen

Cedere heeft een nieuw artikel aan haar assortiment toegevoegd: Spika. Spika is een voorleesprogramma. Daar waar de muis staat leest hij voor. Een goed en goedkope oplossing en uitstekend te combineren met Dragon. Nu met kennismakingskorting - 10 %

Spika

Voor mensen met dyslexie is het lezen van tekst vaak tijdrovend. Spika, een tekst-naar-spraak hulpmiddel, biedt een oplossing. Met Spika kan van het computerscherm worden voorgelezen. Spika is het ideale hulpmiddel als u problemen heeft met lezen en schrijven.

 

Spika kan tekst voorlezen die u aanwijst, selecteert, of zelf tikt. Ook kan Spika tekst voorlezen die u met een leespen van papier scantSpika wordt geleverd op een Flash Drive. Die steekt u in een vrije USB-poort van uw pc of notebook, en u start Spika meteen vanaf de Flash Drive.

U kunt Spika op meerdere pc's gebruiken. 

spika

Spika, voorleeshulpmiddel dyslexie

De belangrijkste functies van Spika:

  • Lees wat ik aanwijs - wijs pictogrammen, knoppen of menu’s aan en u hoort wat voor teksten er staan
  • Lees wat ik tik – tijdens het typen worden de woorden hoorbaar gemaakt, zo hoort u meteen of u een typefout maakt
  • Lees wat ik kopieer – teksten worden voorgelezen zodra ze naar het klembord worden gekopieerd
  • Lees selectie – in Microsoft Word, Internet Explorer en veel tekstvensters kunt u tekst selecteren en laten voorlezen. In versie 4 kan deze functie ook pdf-documenten voorlezen, mits de tekst selecteerbaar is.

Klik hier om te bestellen

wo

08

okt

2014

Google Glass ondertiteling gesprekken

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Georgia Tech hebben een app ontwikkeld die ondertitels toont bij 'echte' gesproken gesprekken

Dit is een ideale oplossing voor doven en slechthorende. Het omzetten van spraak naar tekst wordt uitgevoerd met Google op een androïd smartphone. Eén druk op de knop en de tekst is leesbaar met Google-glass. 

 

Het blijft nog wel één-op-één dagelijkse gesprekken, echter is deze oplossing al een stap in de goede richting.

 

Onderstaand youtube film, geeft een goede demonstratie van spraakherkenning en de uitbreding daarvan.

do

25

sep

2014

Denk twee keer na voor u iets zegt... Kan uw computer straks liplezen?

De herkenbaarheid van liplezen is momenteel 75 %. De hoge score van de huidige spraakherkenning ligt op 99 %. Voordat liplezen 99 % haalt, zijn er nog wel wat hobbels te nemen.

Ahmad Hassanat, onderzoeker artificiële intelligentie aan de Mu’tah University in Jordanië, geeft aan dat het een grote uitdaging is.

Problemen zijn ondermeer baarden en snorren. Ook worden de lippen niet door iedereen goed gebruikt tijdens het praten. Een liplezer kan 50 % van de bewegingen zien.

 

Toch lijkt liplezen in de toekomst een van de mogelijkheden om de problemen met spraakherkenning, zoals te zachte stem of het niet meer kunnen spreken, op te lossen. Misschien een combinatie van spraakherkenning, liplezen, lichaamstaal en gedachte lezen, zou de beste optie zijn.

 

Informatiehttp://www.mutah.edu.jo/index.php/ar/ (Laten vertalen door Google)