Particulieren: thuisgebruik

Dat communiceren belangrijk is voor u ... daar zal niemand aan twijfelen. Het in contact blijven met familieleden en lotgenoten, het lezen van internetpagina's, vrijwilligerswerk en eventueel uw levensverhaal opschrijven.

Voor de particuliere markt levert Cedere diverse artikelen om het communiceren te vereenvoudigen. Niet alleen spraakherkenning maar ook beeldherkenning. Bij beeldherkenning moet u denken aan het scannen en laten voorlezen van bijvoorbeeld een brief of boek. Maar ook voor het laten voorlezen van mail, documenten of boeken.

Ook belangrijk is een goede microfoon en headset, van goede kwaliteit, geschikt voor onze producten en toch betaalbaar. Deze vindt u bij de selectie onder Producten Particulieren. Voor een totaal overzicht kunt u bij onze webwinkel terecht.

TV-programma LifeStyle Experience en spraakherkenning

In het tv-programma Lifestyle Experience van RTL 5 wordt aandacht besteed aan spraakherkenning van Dragon Naturally Speaking. Hier zie je een gepensioneerde aan de slag gaan met de software van Dragon. Een interessant en komisch interview met een oud-advocaat die zich nu richt op het schrijven.

 

Kijk op www.youtube.com

Meld u aan voor de Cedere nieuwsbrief

Cedere stuurt regelmatig een nieuwsbrief met tips en nieuws. 

Meld u aan voor de nieuwsbrief. U kunt ook aangeven of u, naast de algemene nieuwsbrief van Cedere, een speciale nieuwsbrief wilt ontvangen.

 

Afmelden
Bent u niet meer geïnteresseerd in onze nieuwsbrieven, dan kunt u zich altijd uitschrijven.

Archief nieuwsbrieven

di

25

mrt

2014

Afstandsbediening met smartphones

Met de Olympus Audio Controller kunnen we de DM901 voicerecorder op afstand bedienen. Voorbeeld is om de voice recorder bij een lezing of congres, vergadering of interview, de op afstand in te schakelen.

Met de Wi-Fi-verbinding kunt u opnamen starten en stoppen en indexmarkeringen aan opnamen toevoegen. Foto’s toevoegen, nieuw hoofdstuk beginnen of vraagtekens plaatsen.

voorbeeldvideo

 

Afbeeldingen koppelen aan spraakbestanden (visuele index)

U kunt afbeeldingen die met een smartphone zijn gemaakt koppelen aan de spraakbestanden die met de recorder zijn opgenomen. Dat gaat op dezelfde manier als het koppelen van gewone indexmarkeringen. Tevens kunt u vier andere typen indexmarkeringen selecteren waarmee u de gewenste positie op een eenvoudige manier kunt zoeken.


Gegevens delen met Dropbox

De opgenomen gegevens kunnen eenvoudig naar Dropbox worden geüpload. Door gegevens met Dropbox te delen kunt u de opnamen afspelen/bewerken met een andere smartphone of tablet PC waarop de Audio Controller is geïnstalleerd. U kunt de opnamen ook via een webbrowser op een PC afspelen.


Eenvoudige installatie


U kunt heel eenvoudig een Wi-Fi-verbinding maken tussen de recorder en de smartphone door de QR-code op de recorder met de app te scannen.

Deze app is ontwikkeld voor iPhone, iPad en Androïd en werkt alleen in combinatie met DM901 van Olympus.

 

di

25

mrt

2014

Google Glass en de Gezondheidszorg

In juli 2013 is Lucien Engelen onderzoek gestart naar de invloed van Google Glass in de gezondheidszorg. Hij deed verkenningen in operatiekamers, ambulances, een trauma helikopter, een huisartsenpraktijk en de thuiszorg.

Google Glasses

Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril, die momenteel door Google Inc. Google Glass zou mensen moeten gaan helpen als ze iets willen opzoeken met een head-mounted display (HMD). Een head-mounted display (HMD) is een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het kan de vorm hebben van een bril, of in een helm ingebouwd zijn.

 

Momenteel zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 mensen in bezit van een Google Glass. De meerderheid voor het ontwikkelen van apps. Google heeft gemeld dat Google Glass in 2014, ergens in het 3e of 4e kwartaal wordt gelanceerd in de VS voor consumenten.

 

 

De bevindingen waren (onder andere):

  • De kwaliteit van de foto's en video's zijn te gebruiken voor gebruik in de zorg op vlak van opleiding, referentie en verslaglegging.
  • Tele-consultatie is afhankelijk van de bandbreedte van het internet mogelijk.
  • De camera-hoek moet voor operatiedoeleinden meer worden gekanteld op het operatieveld.
  • Om schokkerige beelden te voorkomen als een chirurg rondkijkt of met collega overlegt, zou een stabilisator moeten worden toegevoegd.
  • De batterijduur is te kort voor lange operaties maar kan eenvoudig worden verlengd door een externe (USB)-batterij.
  • Het bedienen in een steriele omgeving zou door iemand vanaf een ander apparaat mogelijk moeten zijn.
  • Dicteren van tekst naar een bestand ("Take a Note" to Evernote) werkte tot 60% correct, zonder een medisch woordenboek.
  • Het vertonen op het schermpje van een protocol kan behulpzaam zijn tijdens operaties.

 

Interview met Lucien Engelen

 

Op Youtube zijn diverse voorbeelden te vinden van Google Glass voor medici.

Gezichtsherkenning voor de medische wereld.

Medref for Glass programma voor gezichtsherkenning. Voorbeeld hiervan is te vinden op de volgende site

 

Spraakherkenning voor de medische wereld

 

Opname voor en tijdens een operatie:

 

 

Cedere volgt deze nieuwe ontwikkelen op de voet om deze eventueel toe te passen in combinatie met onze eigen producten.

 

di

25

mrt

2014

Google Glass, spraakherkenning en gebruik voor mensen met een handicap

Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril, die momenteel door Google Inc. Google Glass zou mensen moeten gaan helpen als ze iets willen opzoeken met een head-mounted display (HMD). Een head-mounted display (HMD) is een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het kan de vorm hebben van een bril, of in een helm ingebouwd zijn.

Google Glasses

Momenteel zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 mensen in bezit van een Google Glass. De meerderheid voor het ontwikkelen van apps. Google heeft gemeld dat Google Glass in 2014, ergens in het 3e of 4e kwartaal wordt gelanceerd in de VS voor consumenten.

 

Voorbeelden die Google noemt zijn: Maps, gesproken zoekopdrachten, videobellen, e-mail, agenda's, vertalen, Google Now en het nemen van foto's. Ook browsen is in theorie mogelijk op de bril en er worden momenteel tal van apps ontwikkeld zodat bijvoorbeeld ook sociale media en nieuws beschikbaar zijn. Google Glass kan zonder smartphone werken door een eigen wifi ontvanger, echter werkt deze beter wanneer het internet wordt benaderd via een smartphone.

 

 

 

Google glasses

Spraakherkenning van Google Glass

Je bedient de slimme bril door middel van spraakcommando’s of door met je vinger op de touchpad op het montuur te tikken.

Omdat Google Glass alleen de Engels taal ondersteunt, werken de spraakherkenning en spraakcommando’s beide alleen in het Engels. Laatstgenoemde is geen probleem, maar de Engelse spraakherkenning vormt wel een obstakel. Zo kun je niet in het Nederlands op een e-mail of sms’je antwoorden en herkent Google Glass ook geen ingesproken Nederlandse adressen.

 

Ook worden telefoonnummers zonder landcode automatisch naar een Amerikaans nummer veranderd, waardoor het soms ook moeilijk is handsfree naar een contactpersoon te bellen.

Het is wel mogelijk om middels Google Now adressen in te voeren om de temperatuurschaal te veranderen van Fahrenheit in Celsius, en ook werken de meeste apps gewoon in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, Facebook, Hangouts en YouTube. Het probleem van de Engelse spraakherkenning blijft echter: zo kun je vanaf Google Glass een tweet, YouTube-video of Hangouts-bericht alleen met Engelse tekst versturen.

 

Nederlandse spraakherkenning zal hoogstwaarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten.

 

Mensen met een beperking

Onderzocht worden de mogelijkheden die Google Glass biedt voor slechtzienden, slechthorenden, rolstoelgebruikers en mensen met een verstandelijke beperking, onder meer bij het gebruik van het openbaar vervoer.

Een toepassing van Google Glass waar Lucien Engelen, directeur van het REshape & Innovation Center, mee bezig is, is het laten bouwen van een app waarmee mensen met een beperking meer bewegingsvrijheid krijgen, ze kunnen zelfstandig(er) gebruik maken van openbaar vervoer en (beter) hun weg vinden wanneer ze ergens naar toe gaan: GLASSist. Denk hierbij aan het tonen van de route via Google Maps voor dove en slechthorende mensen en het beluisteren van een route voor mensen met een visuele beperking.

 

Gezichtsherkenning

Wegens privacyproblemen zijn de prototypes van Google Glasses niet overal toegelaten. In verschillende cafés en casino's zijn de Google Glasses al in de ban gedaan wegens privacyoverwegingen en valsspelen. Google heeft zelf al aangekondigd om geen gezichtherkenning toe te passen, maar er is al een app beschikbaar die deze functionaliteit toevoegt. Zo krijgt de gebruiker real-time informatie over de persoon voor hem

De ontwikkelaar Stephen Balaban heeft een app ontwikkeld die gezichtsherkenning mogelijk maakt met Google Glass. 
Video op NuTech

 

Cedere volgt de nieuwe ontwikkelen op de voet om deze techniek te gebruiken in combinatie met onze producten.

za

15

feb

2014

Andere zoekmachines

GrETEL is een zoekmachine waarin taalkundigen voorbeeldzinnen kunnen gebruiken als startpunt voor het doorzoeken van syntactisch geannoteerde corpora.

 

GrETEL werd ontwikkeld in het Nederbooms-project en is online beschikbaar. GrETEL 2.0 wordt door de Nederlandse Taalunie gefinancierd in het kader van het Europese CLARIN.GrETEL 2.0 krijgt een professionelere gebruikersinterface, wordt opgebouwd uit webservices, krijgt verbeterde en uitgebreide functionaliteiten en zal compatibel worden gemaakt met CLARIN-standaarden.

 

Bron: site van GrETEL

wo

12

feb

2014

Grammaticale gegevens in het ANW

Zeurkous, vrachtpatser, spraycondoom en drentenieren: vier van de 1033 woorden die onlangs toegevoegd zijn aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW). Nieuw aan deze update is een extra aanvulling van 7800 woorden met een minimale beschrijving.

In de meest recente update van het ANW zijn naast 1033 volledig bewerkte trefwoorden nog eens 7800 woorden toegevoegd met een 'minimaal profiel': woordbeschrijvingen met alleen grammaticale gegevens zoals woordsoort, spelling, verbuigingen en vervoegingen. De woorden met een minimaal profiel zijn te herkennen aan de cursieve trefwoorden in het overzicht.

 

Het ANW is een gratis toegankelijk, digitaal woordenboek van het eigentijdse Nederlands. De lexicografen van het INL vullen het woordenboek doorlopend aan met nieuwe, actuele en alledaagse (Belgisch-) Nederlandse woorden