Particulieren: thuisgebruik

Dat communiceren belangrijk is voor u ... daar zal niemand aan twijfelen. Het in contact blijven met familieleden en lotgenoten, het lezen van internetpagina's, vrijwilligerswerk en eventueel uw levensverhaal opschrijven.

Voor de particuliere markt levert Cedere diverse artikelen om het communiceren te vereenvoudigen. Niet alleen spraakherkenning maar ook beeldherkenning. Bij beeldherkenning moet u denken aan het scannen en laten voorlezen van bijvoorbeeld een brief of boek. Maar ook voor het laten voorlezen van mail, documenten of boeken.

Ook belangrijk is een goede microfoon en headset, van goede kwaliteit, geschikt voor onze producten en toch betaalbaar. Deze vindt u bij de selectie onder Producten Particulieren. Voor een totaal overzicht kunt u bij onze webwinkel terecht.

TV-programma LifeStyle Experience en spraakherkenning

In het tv-programma Lifestyle Experience van RTL 5 wordt aandacht besteed aan spraakherkenning van Dragon Naturally Speaking. Hier zie je een gepensioneerde aan de slag gaan met de software van Dragon. Een interessant en komisch interview met een oud-advocaat die zich nu richt op het schrijven.

 

Kijk op www.youtube.com

Meld u aan voor de Cedere nieuwsbrief

Cedere stuurt regelmatig een nieuwsbrief met tips en nieuws. 

Meld u aan voor de nieuwsbrief. U kunt ook aangeven of u, naast de algemene nieuwsbrief van Cedere, een speciale nieuwsbrief wilt ontvangen.

 

Afmelden
Bent u niet meer geïnteresseerd in onze nieuwsbrieven, dan kunt u zich altijd uitschrijven.

Archief nieuwsbrieven

vr

04

jul

2014

Diagnosethesaurus

Erg interessante blog over medische terminologie in het ziekenhuis. We hebben dagelijks te maken met de vraag en de discussie hoe medische termen worden geschreven. 

In het standaard lexicon van Dragon medical staan de woorden volgens de standaarden. Echter ontbreken er altijd enkele woorden en worden deze toegevoegd aan het lexicon door een arts of secretaresse.

 

De secretaresse zoekt ze vaak op in Google door het woord in te voeren welke zij denkt dat het is. Wanneer er een gewenst resultaat wordt weergegeven, zal ze die schrijfwijze overnemen. Standaard diagnose lijsten die zowel voor de patiënt als arts worden gebruikt zou zeer aan te bevelen zijn.

 

Zoals in de blog te lezen, hoeft dat helemaal niet de juiste spelling te zijn. 

Pim Volkert is productmanager Eenheid van Taal bij Nictiz. Hij houdt zich bezig met het gebruik van (medische) terminologie, zoals Snomed, in informatiesystemen.

 

blog van Pim Volkert

 

 

0 commentaren

do

26

jun

2014

Met spraakherkenning werken in financiële sheets van Excel

Als medewerker klantcontactcentrum bij Kadaster, werk ik veel in Excel. Mijn taak is om financiële overzichten te generen uit een financieel pakket en overzichten te maken met Excel. Door mijn beperking kan ik niet met muis en toetsenbord werken. 

Excel is geen eenvoudig programma om met spraakherkenning in te werken. Echter is het mogelijk om het toetsenbord en de muis met de stem aan te sturen. En je kunt zelf stemcommando’s maken, zodat (herhalende) handelingen met één commando kan worden uitgevoerd.

 

 

Ik ben rolstoel gebonden. Op de laptop staan mijn programma’s die ik nodig heb voor mijn werk. Ik kan zowel op kantoor als vanuit huis werken.  Met spraakherkenning bedien ik de hele computer, zowel de programma’s voor mijn werk als de mail en het internet. Ik maak gebruik van een TableMike tafelmicrofoon die altijd aan staat. Zo kan ik met de rolstoel naar mijn laptop rijden en direct beginnen met het bedienen van de laptop.

Tijdens een training leer je hoe je moet dicteren en welke commando’s er zijn. En hoe je zelf commando’s kunt maken. Ook worden de werkzaamheden bekeken en het proces geoptimaliseerd om met spraakherkenning te werken.  Ondanks dat ik veel met de computer bezig ben, is een training zeker geen luxe maar een noodzaak. Alle sneltoetsen en muisopdrachten spreek ik nu uit en heb diverse stemcommando’s  c.q. spraakopdrachten,  aangemaakt. Door deze commando’s kan ik zelfs sneller werken dan voorheen.

 

 

Dragon Professional mag je voor jezelf drie keer installeren. Ik heb dus ook op mijn privé laptop geïnstalleerd en kan zo ook mijn blinde vriend online helpen met het gebruik van zijn computer.

 

 

Ik heb echter wel een probleem: op tijd stoppen en niet langer dan mijn werktijd achter de laptop blijven werken. Door mijn enthousiasme ben ik niet meer te stoppen.  En ik ga mijn 50-jarige jubileum bij Kadaster halen!

 

 

Frans Eijsacker

 

Volg Cedere op LinkedIn

do

26

jun

2014

Direct dicteren nadat we een patiënt gezien hebben is nu onze norm.

Door onderzoek en de behandeling op locatie uit te voeren, wil KINOS de patiënt zoveel mogelijk ontlasten en de zorg laagdrempeliger maken. Een van de behandelingen is spasticiteit met perifere invasieve neuromodulatie bij patiënten die in een verpleeghuis verblijven.

KINOS levert specialistische poliklinische revalidatiezorg, gericht op het houdings- en bewegingsapparaat.

De artsen van KINOS Revalidatie zijn tevens gespecialiseerd in schouderproblematiek. KINOS Revalidatie heeft, in samenwerking met de afdeling Orthopedie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en de afdeling Neurologie van het UMC St Radboud,  4 effectieve multidisciplinaire behandelprogramma’s opgezet. Deze behandelprogramma’s vinden op diverse plekken in Nederland plaats.

 

De hoofdlocatie van KINOS is in Nijmegen, waar het secretariaat zich bevindt. KINOS maakt gebruik van Curasoft als EPD (elektronisch patiënten dossier).

 

 

KINOS gebruikt Dictation Anywhere voor verslagleggen van de diverse onderzoeken en behandelingen. Er wordt met diverse smartphones gedicteerd. Het dictaat gaat naar een beveiligde facility, waar het wordt omgezet in tekst.  Per persoon is een revalidatiewoordenboek toegevoegd. Het secretariaat ontvangt de tekst binnen enkele minuten, controleert de tekst en stuurt het verslag naar de aanvrager. Op de smartphones is de status van het verslag zichtbaar alsmede de (gecorrigeerde) tekst.

Harmen van der Linde, revalidatiearts bij KINOS, voorzitter van de werkgroep CBO-richtlijnamputatie:  “Dit is zo geweldig!!  Na de behandeling pak ik mijn smartphone en spreek het verslag in. En dan ben ik klaar!” 
Het secretariaat  zorgt dat de tekst in Curasoft terecht komt en de brieven worden verstuurt naar de aanvrager. Op mijn smartphone zie ik de tekst ook.  Onlangs hebben we tijdens een congres in Cancun,  verslagen ingesproken, zittend in de zon…

Marc Smeenge, zeer ervaren Physician Assistant die jarenlang ervaring heeft met botuline toxine behandelingen, onderdeel van de werkgroep Kwaliteit van de NAPA.:“Ik ben veel onderweg en in diverse omgevingen. Eerst namen we een laptop mee met Curasoft erop. Bij de behandeling aan bed was dit erg lastig. De laptop kon nergens staan, ontvangst via dataroaming was slecht. Nu hebben we alleen de smartphone en is er slecht ontvangst, dan wordt het verslag verstuurt wanneer er voldoende ontvangst is. Het mooist zou zijn wanneer er ook nog een koppeling komt tussen Curasoft en Dictation Anywhere. ”

Quote: Werken met Dictation Anywhere maakt ons leven een stuk makkelijker! Direct dicteren nadat we een patiënt gezien hebben is nu onze norm. Dit zorgt ervoor dat onze brieven binnen een week de deur uit zijn. Het secretariaat heeft weinig tijd nodig om de teksten te corrigeren en de brieven af te maken. Het is voor ons een ideale situatie! Een aanrader voor andere professionals in de zorg.

 

Volg Cedere op LinkedIn

do

26

jun

2014

Nieuwe WK-woorden: het Sambavoetbalwoordenboekje

Het wereldkampioenschap voetbal van 2014 heeft weer een heleboel neologismen, nieuwe woorden, opgeleverd. Het juichpak is al weken uitverkocht in Nederland, in België is wilmotsing een heuse internetrage. Welke woorden zijn het en hoe kunt u deze importeren?

Broekjesruilen is het nieuwe shirtjesruilen en in Brazilië, waar het allemaal gebeurt, wordt voor het eerst doellijntechnologie toegepast. INL heeft een WK woordenboek samengesteld. Deze woorden kunt u importeren in uw lexicon om ze te gebruiken met spraakherkenning. 

Voorbeelden:

#twelftal, Belgischevlaglenzen, bijtpak, Brazuca, broekruilen, codewoord,

 diabolica, doellijntechnologie, Fuleco, Gastgeberbonus, 

gouden pik, groepsfase, hashflag, juichpak, knock-outfase, 

naarhuispak, persieing, poldercatenaccio, postbodevoetbal, 

sambaselfie, sambashirt, voetbalnagels, Wilhelmusje, wilmotsing, 

WKavia, WK-gadget, WK-jurk, W-woord...

 

Uitleg over deze woorden vindt u op de site van INL

 

Hoe te importeren van deze woorden:

  • Kopieer de bovenstaande woorden en kopieer naar een tekstdocument bijvoorbeeld Notepad (zonder komma's). Sla dit document op als een tekstbestand (*.txt).
  • Onder Lexicon op de Dragonbalk vindt u de mogelijkheid om woorden te importeren. Wijs naar dit bestand en importeer de woorden.
  • Eventueel kunt u er een gesproken vorm aan toevoegen.
  • Succes!

 

Volg Cedere op LinkedIn

ma

16

jun

2014

Rosa Baake studeert Vastgoed & Makelaardij op de Hanzehogeschool in Groningen

“Het is zeker een succes !”

 

Door dyslexie heb ik jaren onder mijn niveau gestudeerd. Het is lastig wanneer je hoofd verder is dan wat er op papier komt.

 

Ik wilde graag alsnog een studie op HBO niveau volgen en ben daar vorig jaar mee begonnen. Naast de ondersteuning van de school, werd mijn vriend ingeschakeld om mijn verslagen met veel juridische termen, te controleren.

 

Ondanks dat ik wist dat spraakherkenning (Dragon Naturally Speaking) bestond, heb ik er nooit aan gedacht om dat te gaan gebruiken. De scholen waar ik tot nu op heb gezeten hebben mij daar nooit op gewezen. Wat achteraf erg jammer is, veel tijd is verloren gegaan.

Sinds enkele maanden gebruik ik Dragon Professional. Ik heb een training bij Cedere in Deventer gevolgd. Dat is wel aan te raden omdat je met dyslexie soms niet weet of het er nu goed staat. Dragon kan ook voorlezen en zo kun je de combinatie maken van inspreken en laten voorlezen.

Ook heb ik allerlei documenten laten analyseren om de woordenlijst uit te breiden met de termen die ik gebruik tijdens mijn studie. Wanneer ik een nieuw vak krijg, vul ik het woordenboek eerst met de specifieke termen van dat vak, voordat ik ga dicteren.  Dat hoeft niet maar ik vind dat prettiger werken.

De docenten van de hogeschool komen naar mij toe om te vragen wat ik aan het doen ben en of ik ook informatie wil geven aan andere studenten. Natuurlijk, want ik ben ontzettend blij met dit product! Het maakt mij zelfstandiger; mijn vriend kijkt alleen nog zijdelings mee.

Na mijn studie zal ik het ook gaan gebruiken als makelaar en zie me nu al rondlopen met een smartphone of voicerecorder tijdens een bezichtiging zodat dit later met spraakherkenning wordt omgezet in tekst.

Ik raad het iedereen aan, zeker met dyslexie maar ook met andere problematiek! Volg wel een training, dat maakt het een stuk eenvoudiger en je kunt sneller aan de slag.

 


Rosa Baake

 

Volg Cedere op LinkedIn