We moeten AI niet zulke magische krachten toekennen

We moeten AI niet zulke magische krachten toekennen
*Foto gemaakt van de NRC papieren krant van zaterdag 20 april

In de zaterdagkrant van 20 april jl. van de NRC kwam ik bovenstaande tekst tegen: “We moeten AI niet zulke magische krachten toekennen!” Dit artikel betrof naaktfoto’s en porno, niet waar we het hier over gaan hebben, maar de term/ uitdrukking of oneliner spreekt mij zeer aan.

 

Het is belangrijk om realistisch te blijven over de mogelijkheden van AI. Hoewel AI indrukwekkende taken kan uitvoeren en nuttige hulpmiddelen kan bieden, zijn er grenzen aan wat het kan doen.

 

AI werkt binnen de variabelen die door mensen zijn ingesteld en heeft geen eigen bewustzijn of magische krachten. Het is een hulpmiddel dat, mits verantwoord gebruikt, kan bijdragen aan positieve ontwikkelingen in vele sectoren

Ik ben al sinds 1992 actief in spraakherkenning, eerst in een ziekenhuis, afdeling Radiologie, en vanaf 2000 als zelfstandige in vele sectoren. Vroeger werkte spraakherkenning met rekenschema’s en statistieken, tegenwoordig met AI. De meest waanzinnige veronderstellingen van klanten heb ik langs zien komen.

 

 Op onze site vind je meer over de methode van omzetten van spraak naar tekst.

De ideeën over magische krachten kwam ook door Spock in Star Trek. Star Trek veranderde het wereldbeeld, alles kon. En was het niet nu dan kwam het binnen afzienbare tijd.

Gedachten lezen in Star Trek
Gedachten lezen in Star Trek

Star Trek heeft inderdaad een enorme impact gehad op hoe we denken over technologie en de toekomst. De serie introduceerde concepten zoals teleportatie, warp-snelheid en intergalactische diplomatie, die allemaal de verbeelding prikkelden en inspireerden tot wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Spock, met zijn logica en buitenaardse wijsheid, werd een cultureel icoon die de kracht van diversiteit en acceptatie belichaamde.

De invloed van Star Trek strekt zich uit tot in de echte wetenschap, waar onderzoekers nog steeds worden geïnspireerd door de technologieën en ideeën die ooit pure fantasie leken. Het is een prachtig voorbeeld van hoe sciencefiction ons kan motiveren om te dromen en te streven naar een toekomst waar 'alles kan'.

 

Star Trek, de serie die ons leerde dat oren puntig kunnen zijn en dat teleportatie de ultieme manier is om de ochtendspits te vermijden. Dankzij Spock en zijn logische magie, begonnen we te geloven dat alles mogelijk was. Als je je koffie kon laten verdwijnen met een transporter, waarom dan niet je schoonmoeder? De invloed van Star Trek reikt verder dan de sterren; het gaf ons de hoop dat, zelfs als we vandaag niet door de ruimte kunnen cruisen, we morgen misschien wel onze eigen lichtsnelheid-avonturen beleven. Beam me up, Scotty! Er is geen intelligent leven hier beneden... tenminste, niet voordat ik mijn tweede kop koffie heb gehad.

Begin jaren 90 werd naast -alles kon- ook grapjes gemaakt over spraakherkenning

Zie de grappige video hieronder uit 2011, waar een lift met spraakherkenning moet worden bediend. De laatste jaren heb ik deze video’s niet meer gezien, omdat spraakherkenning werkt. Spraakherkenning zoals Dragon Medical One werkt met een combinatie van Statistiek en AI. De auteur moet nog wel input geven met triggers voor AI waar AI (dat geen idee heeft) iets mee kan. Een tekst maken, een foto generen of zelfs een video.

 

AI moet niet te veel zelf verzinnen om een tekst mooier te laten lopen of zelf de ontbrekende informatie invullen door uit een database de meest voorkomende combinaties te kiezen, voorspellingen te maken. 

Spraakherkenning zoals Dragon Medical One

Naast security is ethiek en controle zeer belangrijk

Het waarborgen van ethisch gebruik van AI is van groot belang. Hieronder staan enkele stappen die we kunnen of liever moeten nemen om ervoor te zorgen dat AI op een verantwoorde en ethische manier wordt ingezet.

 

De auteur moet de tekst, door AI gemaakt, goed controleren op waarheid. Op zich al een hele klus omdat fouten snel worden overlezen en goede data vaak ontbreekt. Uitgebreide data is een voorwaarde voor een goede tekst.

 

En zoals Spock in Star Trek ons doet geloven, we gaan het redden wanneer we ons aan bepaalde voorwaarden houden; helaas zijn de onderstaande condities nog niet uitgewerkt, geoptimaliseerd.

  1. Transparantie en Uitlegbaarheid:
    • AI-systemen moeten transparant zijn over hun beslissingen en voorspellingen. We moeten begrijpen hoe ze tot hun conclusies komen.
    • Het ontwikkelen van AI-modellen met uitlegbaarheid in gedachten kan helpen om de besluitvorming te begrijpen.
  2. Datakwaliteit en Biasvermindering:
    • AI-systemen leren van data. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de trainingsdata van hoge kwaliteit zijn en geen inherente vooroordelen bevatten.
    • Regelmatige audits van AI-systemen kunnen helpen om eventuele bias te identificeren en te corrigeren.
  3. Verantwoordelijkheid en Toezicht:
    • Organisaties die AI-systemen ontwikkelen en implementeren, moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun gebruik.
    • Toezicht op AI-systemen is nodig om ervoor te zorgen dat ze zich gedragen zoals verwacht en geen schade veroorzaken.
  4. Inclusiviteit en Diversiteit:
    • Het ontwikkelen van AI-teams met diverse achtergronden kan helpen om vooroordelen te verminderen en inclusieve systemen te creëren.
    • AI-oplossingen moeten rekening houden met verschillende gebruikers en culturen.
  5. Wetgeving en Richtlijnen:
    • Overheden en regelgevende instanties moeten wetten en richtlijnen opstellen om ethisch gebruik van AI te bevorderen.
    • Deze regels moeten zowel de ontwikkeling als het gebruik van AI-systemen omvatten.
  6. Voortdurende Educatie en Bewustwording:
    • Het publiek, ontwikkelaars en beleidsmakers moeten zich bewust zijn van de impact van AI en de ethische uitdagingen.
    • Voortdurende educatie en bewustwording zijn essentieel om verantwoordelijk gebruik te bevorderen.

 

Laten we samenwerken om AI op een verantwoorde en ethische manier te benutten! 🌟

Lees verder:


Nog even en we hoeven niet meer tegen de computer te praten

Nog even en we hoeven niet meer tegen de computer te praten

 

Gedachtelezen komt weer een stapje dichterbij dankzij werk van wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze ontwikkelden een wiskundig model waarmee ze in de hersenen kunnen ‘zien’ naar welke letter een proefpersoon kijkt. Nog even en we hoeven niet meer tegen de computer te praten Gedachtelezen komt weer een stapje dichterbij dankzij werk van wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. 

 

Lees verder over: Nog even en we hoeven niet meer tegen de computer te praten

Spraak gestuurde Efficiëntie

Spraak gestuurde Efficiëntie

Waarom zou je bestaande werkprocessen optimaliseren?

Met de juiste tools kun je alle soorten bedrijfsprocessen optimaliseren. Het effect van dergelijke verbetertrajecten is op verschillende vlakken merk- en voelbaar. Het verbeteren van bedrijfsprocessen brengt onder meer de onderstaande voordelen met zich mee.

 

  • De kwaliteit van het eindresultaat verbetert.
  • De doorlooptijd vermindert, waardoor je een product of dienst sneller kunt afhandelen.
  • Je kunt onnodige kosten schrappen die bijvoorbeeld ontstaan door het onnodig herhalen van bepaalde handelingen.

Lees verder over: Spraak gestuurde Efficiëntie