Vier maanden verder: hoe corona proof ben jij (nog)?

* door Hanneke Tutupoly
* door Hanneke Tutupoly

Covid 19 heeft nog steeds invloed op ons dagelijks leven.

 

 

Bij vrijwel alle maatregelen blijft de 1,5 meter norm gelden. Er wordt volop gewaarschuwd.

 

Volg jij de regels nog?

Misschien tijd voor een klein zelfonderzoek? Ik zal dit doen aan de hand van de basisregels van de rijksoverheid. 1.  Was vaak uw handen. De kans is groot dat je dit nog steeds veel vaker doet dan zeg een maand of 4 à 5 geleden. Maar was je ze nog steeds even trouw na elke keer dat je buitenshuis bent geweest? En de eerste weken hield je de norm van 20 seconden wassen misschien heel goed aan, maar is die tijd niet inmiddels ingekort?

 2.  Gebruik papieren zakdoekjes. Ik vermoed dat het aantal mensen dat is teruggegaan naar het gebruik van stoffen zakdoeken relatief klein zal zijn. Maar gooi je het zakdoekje na eenmaal gebruik weg, of verdwijnt hij in de broekzak waar deze voor een tweede gebruik snel gevonden is?

 3. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog. Ik denk dat dit een van de regels is die inmiddels behoorlijk is ingesleten in ons gedrag. Is het voor jou ook normaal geworden?

 4. Schud geen handen. Weer een regel die inmiddels ingeburgerd is. Wilde het in het verleden wel eens voorkomen dat je per abuis toch je hand uitstak wanneer je iemand ontmoette, tegenwoordig kijk je misschien zelf verbaasd op wanneer iemand met uitgestoken hand op je afkomt.

 5. Werk zoveel mogelijk thuis. Is dit nog de praktijk? Werk je toch meer of geheel op kantoor waar je collega’s makkelijker spreekt, alle faciliteiten bij de hand hebt en niet gestoord wordt door huiselijke beslommeringen? En als op kantoor werkt, ben je er dan van bewust hoeveel dingen jij aanraakt die ook door collega’s worden aangeraakt? Dat kan gaan om toetsenbordenmuizen microfoons maar ook om deurknoppen de doorspoelknop van het toilet de koffiekan of het knopje van de koffiemachine.
  Er zijn al bedrijven waar relatief veel mensen op kantoor werken, maar waar elke medewerker een soort pen heeft waarmee zij apparaten en lichtknoppen aanraken in plaats van met de vinger.

 6. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het niet anders kan. Ga je inderdaad nog steeds minder met het openbaar vervoer, stap je eerder in de auto of ga je juist met de fiets?

 7. Houd 1,5 m afstand van anderen. Daar is hij dan: waarschijnlijk de meest bekende maatregel, zeer efficiënt maar ook moeilijk vol te houden. Hoe meer we naar buiten mogen en dus onder de mensen komen, des te moeilijker is het om die afstand te houden.
  - Je komt een bekende tegen op straat, maakt een praatje, het wordt drukker om je heen en voor je het weet doe je  een stap waardoor je dichter bij elkaar staat.
  -Je komt op een terras iemand tegen die je lang niet hebt gezien, blijft even staan om een praatje te maken (staan op een terras mag überhaupt niet) en om niet in de looproute te staan ga je iets dichterbij staan.
  -Je bent op kantoor, je houdt afstand, een collega vraagt iets en voor je het weet sta je te dichtbij om even iets wil aan te wijzen op zijn of haar beeldscherm.

Het is niet altijd onwil. Maar voor veel mensen is het houden van afstand tegennatuurlijk. Constante alertheid is dus een vereiste.

Wat is je score?

Ik stel jullie nu al deze vragen, en ik ben ook wel benieuwd wat de antwoorden zouden zijn.

 

Als ik zelf een antwoord moet geven:

 

Ik stel jullie nu al deze vragen, en ik ben benieuwd wat de antwoorden zijn.Als ik zelf een antwoord moet geven:

 

1. Handen wassen: ja, nog steeds vaak. Misschien toch niet vaak genoeg, en die 20 seconden schieten er ook wel eens bij in.

2 tm 4.: ik durf te zeggen dat ik op deze punten mijn gedrag behoorlijk heb aangepast.

5. Ik werk wel op kantoor, maar heb doorgaans een ruimte voor mezelf alleen en werk dus coronaproof. En dus deel ik weinig voorwerpen met anderen.

6. Ik gebruik het openbaar vervoer alleen wanneer het niet anders kan. Gelukkig kan ik op de fiets naar kantoor. En het mondkapje? Een kwestie van rustig in- en uitademen. Ik werd er wel duf van.

7. Ik ben me erg bewust van de 1,5 meter. Aan de andere kant vergeet ik het ook wel eens. Vooral als ik mensen tegenkom die ik al langere tijd niet gezien heb.

De hierboven genoemde voorbeelden ken ik uit mijn eigen ervaring.


En nu?

Het lijkt erop dat we de komende maanden niet van de 1.5 meter afzijn.

Vaker mondkapjes op? Al zou het beperkt werken, het zorgt ervoor dat je je steeds realiseert dat de situatie nog niet normaal is.

Kijk af en toe eens kritisch naar je eigen gedrag. En vooral: blijf gezond!

 

Gerelateerd:

Coronacrisis is domme pech:

Persbericht: verminderde blootstelling microben met Olympus