Stress: je brein houdt ervan - stress is belangrijk

We bevinden ons in een periode waarin veel mensen een behoorlijke mate van stress ondervinden.

Hoe gaat het met mijn bedrijf, moet/kan ik nog meer subsidieaanvragen? Houd ik mijn baan?

Er zijn ook andere issues, zoals de mondkapjes, geloof of vertrouw ik het kabinet en de RIVM?

Kan ik nog uit, hoeveel visite mag ik hebben wanneer ik iedereen buiten kan ontvangen? Kortom er zijn allerlei zaken waar we ons druk over kunnen maken.

* door Hanneke Tutupoly

Voor wat betreft werken voor de een zal het nog steeds (te) rustig zijn. Voor de ander is het druk, misschien zelfs heel erg druk, of een kwestie van hollen of stilstaan.

Hoe dan ook dergelijke tijden van onzekerheid kunnen zorgen voor stress. En stress is niet goed voor een mens, mede daarom geef ik met enige regelmaat aandacht aan oplossingen die wij als Cedere hebben om het werk efficiënter en daardoor hopelijk relaxter te laten verlopen.

Stress is belangrijk

Ik was dan ook verbaasd toen ik vandaag een al wat ouder artikel las van de hoogleraar Erik Scherder, vooral bekend van zijn televisiepresentaties en optredens bij DWDD. Deze man, die een autoriteit is op het gebied van neuropsychologie, heeft in een interview aangegeven dat stress juist belangrijk is, en dat druk zijn goed is voor het brein.

Verschil tussen “druk” en  “stress”

Het belangrijkste is dat hij onderscheid maakt tussen druk zijn en een stressvol leven hebben.

Volgens hem kan je heel erg druk zijn en toch weinig stress ervaren.

Druk zijn is goed omdat het brein naar uitdagingen zoekt: regelmatig druk zijn houdt het brein fit. En een fit brein krijgt eerder nieuwe ideeën en neemt andere beslissingen.

Enige mate van stress is dus blijkbaar goed voor ons, het wordt pas problematisch wanneer de stress chronisch is.

Hoe dan? Geen pasklare oplossing

Wat is volgens Erik Scherder belangrijk? Hij zegt dat er geen pasklare oplossing voor iedereen is.

Er wordt vaak gezegd dat het belangrijk is om de tijd die je aan werk besteedt goed af te bakenen. Zeker in deze tijd waarin veel mensen thuiswerken is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Algemeen wordt aangenomen dat je ervoor moet zorgen dat je na werktijd compleet onbereikbaar bent; wat er nog aan telefoon en berichten voor je binnenkomt zie je de volgende werkdag wel.

Erik zegt dat dat niet voor iedereen of altijd opgaat. Wanneer je weet dat het jou rust geeft wanneer je een bepaald mailtje of telefoontje afhandelt na werktijd, is er niks op tegen om dat te doen. De kans is groot dat dat mailtje anders op de achtergrond blijft door zeuren; en nu ben je misschien een kwartiertje kwijt maar heb je daarna veel meer echte rust.

En daar is ie weer: bewegen

Verder is hij, zoals bij velen bekend is, een groot voorstander van bewegen. Hij raadt aan om als dat kan sommige besprekingen niet zittend maar staand of lopend te houden omdat er dan toch meer nieuwe indrukken boven komen.

Gun je brein ook rust

Nu is het niet zo dat iedereen gewoon maar keihard moet doorbuffelen, maar af en toe rust inbouwen kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk efficiënter werkt. Want ook een fit brein heeft af en toe rust nodig, dus balans is ook belangrijk.

Dit deed me ook weer denken aan een artikel van ruim een jaar geleden dat aangaf dat “lummelen” goed voor ons is. Met ”lummelen” werd dan niet bedoeld dat je onderuitgezakt op de bank moet gaan zitten Netflixen, maar bijvoorbeeld een stuk gaat fietsen, wandelen of desnoods op een bankje gaat zitten en  daar al je zintuigen gebruikt. Efficiënte rust, quality time voor je hersenen.

Samengevat:

Om even terug te komen op Erik Scherder; hij zegt dat stress kan worden tegengegaan door een fit brein. Zijn vijf belangrijkste punten daarvoor zijn:

  • draai muziek
  • slaap goed
  • beweeg
  • blijf leren
  • doe niet te veel aan multitasken

Multitasken vreet energie wanneer je een ingewikkelde klus probeert te combineren met wat kleinere klusjes. De meeste mensen presteren beter wanneer ze zaken na elkaar afhandelen dan wanneer ze alles tegelijk willen doen.

Tips?

Wat kan Cedere doen om je hierbij te helpen?

Denk aan de mogelijkheden om staand of lopend te dicteren via draadloze microfoons en headsets. Kijk eens naar nieuwe mogelijkheden die wij hebben om je workflow te vereenvoudigen, zoals de nieuwe versie van Power PDF.

 

De stress die een online vergadering oproept omdat de verstaanbaarheid slecht is, valt niet in de categorie “gezonde stress” maar onder “frustratie”. Misschien kan de juiste speakerphone de oplossing bieden.

 

En voor wat betreft blijven leren hebben we de mogelijkheid om op diverse gebieden een training via ons te volgen.

 

Houd je brein gezond, wij helpen je graag!

Verder lezen...

Kofax Power PDF 4
Nuance Dragon Professional Anywhere