Speciale bril met spraakherkenning ondertitelt voor doven en slechthorenden

Deze bril met spraakherkenning is ontstaan uit een samenwerking tussen het LUCL (Leiden University Centre for Linguistics) en Stichting Plotsdoven. 

 

De software in deze bril heeft ongeveer 20 minuten nodig om iemands stem en accent eigen te maken voordat er een herkenningspercentage van 90 tot 100% gegarandeerd kan worden. Normaal gesproken kunnen doven en slechthorenden door middel van liplezen echter maar 20% van de woorden herkennen. 

 

Michiel van Overbeek is de bedenker van deze bril met spraakherkenning. Doordat hij merkte dat zijn gehoor op latere leeftijd achteruitging en daardoor meer gebruik maakte van de ondertiteling op televisie bij zijn favoriete programma's. Kwam hij op het idee om deze bril te ontwerpen, zodat alles ondertiteld kan worden. 

 

Het product heet Spraakzien.

Op dit moment is er een bril in ontwikkeling die er voor kan zorgen dat doven en slechthorenden gemakkelijker deel kunnen nemen aan gesprekken. 

Het bijzondere aan deze bril is dat deze bril de gesproken woorden van anderen omzet in een geschreven tekst. Welke vervolgens aan de binnenkant van de brilglazen wordt getoond. De dove kan hierdoor een gesprek hebben met anderen en wordt de ondertiteling van zijn gesprekspartner geprojecteerd op de binnenkant van zijn bril. 

Bril met spraakherkenning

Ontwikkeling

Op dit moment is de bril met spraakherkenning nog volop in ontwikkeling. De bril bevat momenteel nog een aantal bugs welke nog verholpen dienen te worden. Onder andere de vertraging van het omzetten van de woorden in tekst en het herkenningspercentage is nog niet optimaal. Hierdoor kunnen andere woorden geprojecteerd worden waardoor er verwarring kan ontstaan tijdens het gesprek. 

 

Testen in theaters zijn hoopvol

 

Ook interessant:

Doof en toch spraakherkenning

Spraakherkenning voor doven en slechthorenden