*Klik op onderstaand plaatje voor PDF download
Snel een hoge herkenbaarheid? Volledig werken met de stem? Volg een training!
Diverse cursusboeken met uitleg en opdrachten voor het werken met Dragon.
Spraakherkenning moet je niet verwarren met sprekerherkenning of stemherkenning. Bij spraakherkenning wordt de spraak omgezet in tekst. Bij sprekerherkenning of stemherkenning wordt de persoon herkend aan zijn of haar stem.
Vóór het digitale tijdperk werd stemherkenning toegepast als een vorm van forensisch onderzoek. Analisten vergeleken dan spectrogrammen, de visuele afdruk van stemfrequenties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de techniek bijvoorbeeld gebruikt om geruchten te ontzenuwen als zou Adolf Hitler zijn vermoord, en vervangen door een dubbelganger.
Op 27 februari 2020 werd de eerste officiële Covid-19 besmetting in Nederland bekend gemaakt.
Na een periode van sussen en mededelingen in de trant van “Gaat u maar rustig slapen” drong door dat Covid-19 meer dan een griepje was.
En nu vieren we al weer de eerste verjaardag van de Coronamaatregelen, want die werden 12 maart 2020 voor het eerst op ons afgevuurd.
Speech Emotion Recognition ofwel SER. Emotie automatisch herkennen voor telefoondiensten, ziekenhuizen en advocaten.
Het huilen van baby's wordt al onderzocht, de kleuren van bloemen en nu dus ook de emotie in een stem.
Toekomstmuziek of kan het al?
Wat ons opvalt is dat we steeds meer aanmeldingen voor spraakherkenning ontvangen doordat de medewerkers klachten aan nek en schouders ervaren.
Op zich niet zo vreemd omdat de aangepaste stoelen en tafels op de werkplek, met name statafels, niet meer toegankelijk zijn door de corona maatregelen.
Misschien herken je het, was je net schoorvoetend gewend aan de rustfase van 2020 en dacht je: “ja, die rust had ook wel voordelen”. En dan start het jaar 2021 met een bovenmatige drukte.
Ik begon de rust juist te waarderen.
Er wordt weer flink geoffreerd, offertes goedgekeurd, langlopende en uitgestelde opdrachten gestart. Het lijkt of we met z’n allen het licht aan het einde van de tunnel zien. We worden weer enthousiast en dat hebben we nodig.
Anderhalvemetersamenleving, het woord van jaar 2020. Dynamisch zijn de mensen en dynamisch is de taal. Kan Dragon spraakherkenning dit aan? Hoe voeg je de nieuwe woorden van het jaar toe aan het lexicon?
Het woord van 2020
Zoals elk jaar kwam ook deze maand december de Nederlandse hoofdredacteur van het Van-Dale-woordenboek met de “wedstrijd” om het woord van het jaar te kiezen.
Covid 19 heeft nog steeds invloed op ons dagelijks leven. En met de feestdagen voor de boeg misschien meer dan ooit.
De 1.5 meternorm blijft gelden, en we moeten eraan wennen om altijd een mondkapje bij de hand te hebben. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor een derde golf.
Spreken kinderen anders dan volwassenen? Of is er alleen een hoger stemgeluid?
Is spraakherkenning van kinderstemmen anders dan van een vrouw of man? Hoe gaat Dragon daar mee om?
Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis, en misschien dit jaar wel donkerder dan ooit.
Want we zitten grotendeels binnen, hebben weinig uitjes.
In de periode dat we in andere jaren elkaar opzochten, samen uit eten gingen of in de kroeg zaten, moeten we nu ons vertier thuis opzoeken.
Het o zo grote Netflix blijkt toch beperkter dan gedacht, de tijd van de ‘gezellige’ zoomborrels lijkt voorbij.
Nuance Communications heeft de Dragon Dictation software app en Dragon Search app in de Nederlandse App Store beschikbaar gesteld.
Het schrijven van sms’jes en e-mails, het bijwerken van profielen op sociale netwerksites, het geven van zoekopdrachten, het kan nu allemaal door in het Nederlands tegen je iPhone te spreken. Van spraak naar tekst.