Zijn groene en blauwe ruimtes goed voor geestelijke gezondheid?

WHO heeft gekeken naar het welbevinden van mensen wanneer de kleuren groen en blauw worden gebruikt.

 

Eerder lag de nadruk op het fysieke aspect van groen (lees beplanting), door afvangen van fijnstof en fysieke beweging, en niet zo zeer naar het welbevinden. 

WHO benadrukt belang van groen voor mentale gezondheid


Meer mensen werken vanuit huis en bevinden zich in steden met weinig groen

 

WHO World Health Organization Europe erkent in een officieel rapport dat de kleur groen belangrijk is voor Mental HealthCare, de geestelijke gezondheid. Blauw is onvoldoende onderzocht, er worden wel wat positieve belevenissen gevonden.

 

Zelf loop ik het liefst door vrije ruimte met een headset op voor de spraakherkenning. In een ruim kantoor met planten en aardetinten. Aardetinten, daar kan ik weinig onderzoek over terugvinden. Onderzoeken naar groene en blauwe werkterreinen des te meer.  WHO benadrukt het belang van groen voor positieve welbevinden.


Onderzoekorganisatie Eklipse voerde het onderzoek naar groen en blauw uit


De EKLIPSE heeft twee reviews uitgevoerd naar de soorten en kenmerken van groene en blauwe ruimtes. De constatering is een algehele positieve relatie tussen groene en blauwe ruimtes en geestelijke gezondheid. 


Geven groene ruimtes positieve effecten aan de gezondheidzorg?

Groene ruimtes zijn goed voor ons welbevinden. In het uitgebreide onderzoek lag de focus op blootstelling aan nogal generieke beelden in groene ruimte, over de hoeveelheid groen en de nabijheid van groene ruimte of elementen.  

 

➡️ Lees het volledige rapport in het Boekje van WHO over groene en blauwe ruimtes


Onderzoek in Spanje en Portugal naar de kleuren groen en blauw

Een vergelijkende studie in Spanje en Portugal toonde positieve effecten ook aan. In Spanje was de lockdown veel strenger dan in Portugal. Daar bleek het groen in eigen tuin of uitzicht vanuit huis sterker gerelateerd aan het welzijn dan in Portugal waar mensen nog naar buiten mochten.


Hoeveel kleuren groen zijn er?

Fabrikanten van televisies hebben het over miljarden kleuren groen in led-verlichting. Een goed antwoord kunnen we niet geven.

 

Het WHO-rapport gaat niet specifiek in op de specifieke soorten groen of kenmerken van groene omgevingen. 



Is er een standaard kleur groen gebruikt in het onderzoek? Betekent groen voor iedereen hetzelfde?

One fits all, kan helaas niet worden aangeven. Het blijft toch weer een individuele keuze van welke kleur groen we willen en hoe die gepresenteerd wordt. Niet iedereen wordt rustig van de kleur groen, en het is niet voor elk individu even belangrijk.  Maar zoals in elk wetenschappelijk onderzoek, het gaat over de statistieken en gemiddelden. 


Geven blauwe ruimtes positieve effecten aan de gezondheid?

Onderzoekers hebben ook gekeken naar de gezondheid bevorderende effecten van blauwe ruimtes. Is blauw een rustgevende kleur die we gewoon kunnen schilderen op de muren of linkt zij aan een waterpartij in de tuin? Geven blauwe ruimtes het gevoel van ruimte en vrijheid?

 

De onderzoekers kunnen niet aangeven of blauw positief wordt ervaren. Er zijn gewoon te weinig onderzoeken uitgevoerd naar blauwe ruimtes om conclusies en aanbevelingen te rechtvaardigen. Hoewel gunstige effecten van blootstelling aan blauwe ruimte zijn waargenomen, hebben de onderzoekers geen overduidelijke voordelen van de blauwe ruimte op de gezondheid kunnen ontdekken. Ze geven allemaal aan dat er meer onderzoek nodig is.

 

Een nadeel van onderzoek naar blauwe omgevingen is dat het moeilijk te organiseren is.  Blauw (lees waterpartij) in de omgeving is er wel of niet. De zee of een vijver is zichtbaar of niet. Het organiseren van een vijver voor je deur is moeilijk realiseerbaar voor een gedegen onderzoek. 

Zijn er andere voordelen aan een blauwe omgeving, zeg water?

Een ander recent onderzoek geeft aan dat blauwe ruimte (water) verband houdt met lichamelijk herstel en daardoor ook dient tot verbetering van de geestelijke gezondheid (bijv. lagere depressiecijfers).

 

Revalidatiecentra en herstellingsoorden liggen dan ook vaak in de buurt van de zee of een meer.

 

De fysieke herstelling zorgt indirect voor mentaal herstel. Lichaam en geest zijn verbonden met elkaar.




Groene planten op je werkplek

Groene planten op je werk of thuiswerkplek zijn goed voor je welbehagen. Onderstaande cijfers komen uit verschillende recensies en het is niet te achterhalen uit welk onderzoek ze komen.

 

Groene planten in de buurt van een werkplek geven:

✅ Stress en negatieve gevoelens verminderen met 30 tot wel 60%
✅ Spanning en angst verminderen met 37%
✅ Boosheid en vijandigheid verminderen met 44%
✅ Vermoeidheid neemt af met 38%
✅ Verzuim neemt af met 14%
✅ Medewerkers zijn 12% productiever
✅ Creatieve ideeën neemt toe met 15%
✅ 50 tot 60% minder schimmels door fysieke planten te plaatsen

✅ Het zegt wel wat over het positieve aspect van groene planten op de werkplek. 


Slimme verlichting van Philips in ziekenhuizen, groene gangen naar de operatiekamers

Een ander voorbeeld van kleurengebruik is de kleur groen in ziekenhuizen. Enkele ziekenhuizen hebben de slimme verlichting van Philips getest. Philips levert intelligente lampen met wisselende kleuren, de kleur past zich aan aan plaats en tijd.

 

Operatiekamers kleuren groen en de weg naar de operatiekamers wordt door lampen in het plafond verlicht met wisselende rustgevende kleuren.  Deze plafondlampen moeten zorgen voor stressvermindering.

 

Vanuit je bed, zie je de kleuren langzaam boven je hoofd veranderen in uiteindelijk de kleur groen. Allerlaatst arriveer je in de groene operatiekamers, zonder of met minder stress. Of dit specifieke doel bereikt wordt is nog onbekend. Het WHO rapport geeft in ieder geval inzicht dat de kleur groen helpt bij ontspannen.

***Led verlichting Philips in ziekenhuizen
***Led verlichting Philips in ziekenhuizen


Groene en rode vlakken in een klaslokaal

Al meer dan 20 jaar geleden hoorden we tijdens een docentenopleiding dat kleuren belangrijk zijn voor ontspanning en concentratie van de leerlingen. Rood na de middagpauze voor meer activiteit in de hersenen en groen voor het ontstressen.

 

Geopperd werd om rode en groene vlakken aan de achterkant van het whiteboard te plakken en naar gelang de concentratie in het klaslokaal deze zichtbaar te maken. Of dit daadwerkelijk door een medestudent is uitgevoerd is voor mij onbekend.

 

Rood wordt geadviseerd voor ruimtes waar beslissingen genomen moeten worden.

Groen wordt gebruikt in omgevingen voor gezondheid en beweging.

 

 


De Griekse klassieke basiselementen: Aarde, Vuur, Lucht en Water

Vanmorgen fietste ik langs een schoolgebouw met een leslokaal waar op het schoolbord een houtvuurtje draaide. Waarschijnlijk om de leerlingen warmte te geven in deze moeilijke tijden. Het lijkt bijna of de Griekse klassieke basiselementen: Aarde, Vuur, Lucht en Water ons terugbrengen naar onze basis. Gelinkt aan de basiskleuren voor onze welzijn.


Verder lezen: