Fijne vakantie of ervaar je vakantiestress?

 

 Zonder stress op vakantie gaan, dat is waar iedereen naar streeft. Maar hoe pak je dat aan. Draag je al je taken over aan een collega vlak voordat je op vakantie gaat of werk je in het voren? 

 

Normaal gesproken een periode van meestal van tevoren extra hard doorbuffelen, want je werkt meer in het voren dan normaal om hopelijk meteen na de vakantie de draad weer te kunnen oppakken. 

 

Meestal zorg je er vaak ook al voor dat allerlei documenten al min of meer klaar staan voor je ondersteuning mocht er tijdens je vakantie om gevraagd worden.

 

Misschien heb je een kantoorgenoot die voor je waarneemt en waarvoor een briefing per zaak klaar moet liggen; dit alles om ongestoord weg te kunnen. Want na deze periode van wat extra inspanning volgde normaal gesproken een periode van gemiddeld twee à drie weken waarin je tot rust kon komen, genieten van je reizen of tijd met familie en/of vrienden.

 

Veel mensen ervaren al stress in de weken voordat ze op vakantie zijn, dit zou anders kunnen en moeten.  

Reisvoorbereidingen zijn anders.

Maar hoe kan het ook anders:  dit jaar is alles (nog steeds) anders.

 

In voorgaande jaren werden vaak in januari of februari, soms nog veel eerder, reizen gepland. Werd het Frankrijk of Italië met de auto, vliegen naar Spanje, Portugal of Griekenland, of stond er een verdere reis in de planning (met een camper door de Verenigde Staten, rondreizen door Thailand).

 

Wanneer de beslissing eenmaal genomen was hield boeken in dat je er in principe zeker van kon zijn dat je plannen zouden doorgaan.

Nederland vakantieland? Dit jaar liever niet, maar wat dan?

Maar ook 2021 is dus anders. Was 2020 nog een jaar waarbij de keuze niet zozeer was óf je in Nederland bleef, maar veel meer hoe en waar je je vakantie dan zou gaan vieren. Nederland werd massaal verkend, “Ach wat is Nederland toch mooi, wat heeft ons land veel prachtige plekjes” waren kreten die je overal opving.

 

Maar nu staat de zomer van 2021 voor de deur en hoe leuk Nederland ook is, de meesten van ons willen gewoon weg. Weg in de zin van buitenland, andere landschappen, vreemde talen en wekenlang ander eten. Zelden is ons leven zo beïnvloed door de kleuren groen, geel, oranje en rood, de kleuren van de coronakaarten.

 

Niet voor niets is het afgelopen jaar de verkoop van caravans maar vooral campers geëxplodeerd; je verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van vliegtuigen en openbaar vervoer, wat meer in je eigen bubbel zitten, en desnoods wanneer je de bui ziet hangen zo snel mogelijk terug richting Nederland te kunnen rijden.

 

Of neem je de gok,  vlieg je naar een land dat het risico heeft om code oranje te krijgen? En dan, durf je te vliegen met het risico dat je moeilijk terugkomt en je verzekering niets vergoedt?

2023: het jaar van de reisstress

Zelden is naar het buitenland op vakantie gaan zo gecompliceerd en stressvol geweest als nu.

 

Je moet opletten welke toelatingseisen gesteld worden aan toelating tot een land: is een vaccinatiebewijs genoeg, geldt registratie in het gele boekje, moet je alsnog een negatieve test overleggen? In het laatste geval moet je kijken welk type test verplicht is, hoeveel uren oud deze mag zijn, welke leden van het gezelschap hebben zo’n test nodig?

 

En tot overmaat van ramp komt daarbij de laatste dagen de vraag waar je nog kan laten testen en of de uitslag op tijd binnen is.

Vergeet alle andere vereisten niet.

Al die nadruk op de verschillende soorten testen maken dat je bijna geneigd bent om de overige richtlijnen van je vakantieland/landen te controleren. Heb je nog een extra formulier nodig; is dat formulier snel te downloaden en in te vullen of komen daar nog allerlei andere handelingen bij kijken?

 

Zo was ik zelf bijna vergeten dat je binnen Duitsland nog steeds op heel veel plekken een mondkapje op moet hebben, niet alleen in het openbaar vervoer maar ook in alle openbare ruimtes, winkels, en restaurants totdat je op je plek zit. En dan ook niet de medische mondkapjes die hier gemeengoed zijn of de zelfgemaakte exemplaren, nee de chirurgische FFP2 uitvoering is verplicht. En dat is nog maar een voorbeeld waar ik toevallig zelf mee te maken kreeg.

Geeft de keuze voor Nederland dan rust? Dat hangt van je plannen af.

Dus minder gestrest vakantie te vieren en in Nederland blijven lijkt een betere optie.

Maar dat geldt weer niet voor van plan is om de vakantie in eigen land te vullen met bezoek aan  diverse festivals.

 

De festivals die voor 13 augustus zouden plaatsvinden zijn geannuleerd, boven de andere hangt een wolk van onzekerheid. Gaan ze door, met of zonder test, is een test dan voldoende of moet je vaak getest worden? Kortom ook hier heerst onzekerheid. 

Buigen als Bamboe.

Die uitdrukking komt bij mij naar boven. Bamboe is sterk, buigt mee als het nodig is maar komt uiteindelijk weer overeind.

 

Zoals al eerder is gezegd, al met al hebben we een zomer die weer niet is zoals we gewend waren. Ik hoop dat het iedereen lukt om zijn eigen draai te vinden binnen al deze onzekerheden. Wees flexibel wanneer dat kan, maak een reële inschatting van welk risico je wilt of kunt lopen. Probeer je erbij neer te leggen wanneer alles niet loopt zoals je gehoopt had: deze vorm van overmacht valt niet tegenaan te knokken.

 

Dus maak er het beste van. Mocht je het risico lopen dat je na je vakantie in quarantaine moet, zorg er dan voor dat je mogelijkheden om op afstand te kunnen blijven werken, optimaal geregeld zijn. De kans is groot dat je op dat gebied al veel geregeld hebt omdat je toch al veelal thuis moest werken, maar check het voor het geval je echt thuis moet blijven.

 

Al met al hoop ik dat je toch kunt genieten van een fijne vakantie, de accu goed kunt opladen, en straks weer vol goede energie aan de slag kunt.


Lees verder:

Werk slimmer en niet harder