Drie maanden verder: hoe corona proef ben jij

* door Hanneke Tutupoly
* door Hanneke Tutupoly

Covid 19 heeft nog steeds grote invloed op ons dagelijks leven.

Langzamerhand worden de teugels wat meer losgelaten; we mogen weer naar de terrassen, uit eten, de camping. Maar bij dit alles blijft de 1,5 meter norm gelden.

Maar na ruim drie maanden van maatregelen en bij een afname van het aantal besmettingen valt het niet mee om je aan de maatregelen te houden.

 

Mensen worden minder voorzichtig, denken dat het allemaal niet met zo’n vaart zal lopen.

Herken je dat ook van jezelf of zie je vooral dat bij anderen de klad erin komt?

Volg jij de regels nog?

Misschien tijd voor een klein zelfonderzoek? Ik zal dit doen aan de hand van de basisregels van de rijksoverheid. 1.  Was vaak uw handen. De kans is groot dat je dit nog steeds veel vaker doet dan zeg een maand of 4 à 5 geleden. Maar was je ze nog steeds even trouw na elke keer dat je buitenshuis bent geweest? En de eerste weken hield je de norm van 20 seconden wassen misschien heel goed aan, maar is die tijd niet inmiddels ingekort?
 2.  Gebruik papieren zakdoekjes. Ik vermoed dat het aantal mensen dat is teruggegaan naar het gebruik van stoffen zakdoeken relatief klein zal zijn. Maar gooi je het zakdoekje na eenmaal gebruik weg, of verdwijnt hij in de broekzak waar deze voor een tweede gebruik snel gevonden is?
 3. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog. Ik denk dat dit een van de regels is die inmiddels behoorlijk is ingesleten in ons gedrag. Is het voor jou ook normaal geworden?
 4. Schud geen handen. Weer een regel die inmiddels ingeburgerd is. Wilde het in het verleden wel eens voorkomen dat je per abuis toch je hand uitstak wanneer je iemand ontmoette, tegenwoordig kijk je misschien zelf verbaasd op wanneer iemand met uitgestoken hand op je afkomt.
 5. Werk zoveel mogelijk thuis. Is dit nog de praktijk? Werk je toch meer of geheel op kantoor waar je collega’s makkelijker spreekt, alle faciliteiten bij de hand hebt en niet gestoord wordt door huiselijke beslommeringen? En als op kantoor werkt, ben je er dan van bewust hoeveel dingen jij aanraakt die ook door collega’s worden aangeraakt? Dat kan gaan om toetsenbordenmuizen microfoons maar ook om deurknoppen de doorspoelknop van het toilet de koffiekan of het knopje van de koffiemachine.
  Er zijn al bedrijven waar relatief veel mensen op kantoor werken, maar waar elke medewerker een soort pen heeft waarmee zij apparaten en lichtknoppen aanraken in plaats van met de vinger.
 6. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het niet anders kan. Ga je inderdaad nog steeds minder met het openbaar vervoer, stap je eerder in de auto of ga je juist met de fiets?
 7. Houd 1,5 m afstand van anderen. Daar is hij dan: waarschijnlijk de meest bekende maatregel, zeer efficiënt maar ook moeilijk vol te houden. Hoe meer we naar buiten mogen en dus onder de mensen komen, des te moeilijker is het om die afstand te houden.
  - Je komt een bekende tegen op straat, maakt een praatje, het wordt drukker om je heen en voor je het weet doe je  een stap waardoor je dichter bij elkaar staat.
  -Je komt op een terras iemand tegen die je lang niet hebt gezien, blijft even staan om een praatje te maken (staan op een terras mag überhaupt niet) en om niet in de looproute te staan ga je iets dichterbij staan.
  -Je bent op kantoor, je houdt afstand, een collega vraagt iets en voor je het weet sta je te dichtbij om even iets wil aan te wijzen op zijn of haar beeldscherm.

Het is niet altijd onwil. Maar voor veel mensen is het houden van afstand tegennatuurlijk. Constante alertheid is dus een vereiste.

Wat is je score?

Ik stel jullie nu al deze vragen, en ik ben ook wel benieuwd wat de antwoorden zouden zijn.

 

Als ik zelf een antwoord moet geven:

 

 • 1. Handen wassen: ja, nog steeds vaak. Misschien toch niet vaak genoeg, en die 20 seconden schieten er ook wel eens bij in.
 • 2. Tot en met 4.: ik durf te zeggen dat ik op deze punten mijn gedrag behoorlijk heb aangepast.
 • 5. Ik werk wel op kantoor, maar heb doorgaans een ruimte voor mezelf alleen en werk dus coronaproof. En dus deel ik veel voorwerpen niet met anderen.
 • 6. Ik gebruik het openbaar vervoer alleen wanneer het niet anders kan. Dit betekent dat ik, als autoloze, mijn uitjes op loop-of fietsafstand moet zoeken. En gelukkig kan ik op de fiets naar kantoor.
 • 7. Ik ben me erg bewust van de 1,5 meter, en ben daar soms wel erg streng in. Aan de andere kant vergeet ik het ook wel eens.

De hierboven genoemde voorbeelden ken ik uit mijn eigen ervaring.


Wat wilde ik met deze blog?

We lezen misschien soms hoofdschuddend artikelen over mensen die de regels overtreden, bewust of onbewust.

Maar het kan geen kwaad om af en toe kritisch naar ons eigen gedrag te kijken, te zien of wijzelf niet verslappen en te beslissen of we goed bezig zijn.

Gerelateerd:

Coronacrisis is domme pech:

Persbericht: verminderde blootstelling microben met Olympus