Covid-19, wat moeten we ermee?

De opkomst en onderschatting

 

Ik weet nog goed: in de loop van januari kwamen er steeds meer berichten over een ernstig virus dat in China rond waarde. Zoals zovelen dacht ook ik “wat veel aandacht voor een griepje”.

* Door Hanneke Tutupoly

 

12 februari woonde ik in het kader van mijn vrijwilligerswerk een lezing van Marion Koopmans bij in het Science café in Deventer. Deze viroloog kwam rechtstreeks van een WHO- congres in Genève.

Ze vertelde over virussen in het algemeen, theorieën hoe alles in China was ontstaan, ze maakte zich vooral zorgen over hoe snel het virus zich verspreidde.

Marion Koopmans eindigde met deze voorspelling: “virusuitbraken gaan tot ‘het nieuwe normaal’ behoren. We moeten ermee leren omgaan.”

En wij, achter de bar, wij keken naar een behoorlijk volle zaal en maakten onderling nog grapjes of we het Corona bier in de aanbieding moesten doen. Het zou toch wel loslopen

Wij ontsprongen de dans niet

Een maand later gingen publieke locaties als concertzalen, theaters en sportclubs dicht; heftige maatregelen die in eerste instantie tot 31 maart zouden duren.

Zondag 22 maart kwamen ineens veel strengere maatregelen: o.a. restaurants en cafés gingen meteen dicht, de inmiddels  bekende 1,5 meter onderlinge afstand werd ingevoerd. En 6 april was de einddatum, destijds.

De samenleving verandert

Dit alles is inmiddels nog geen maand geleden, maar het lijkt wel een eeuwigheid. Vrijwel iedereen is doordrongen van de ernst van de situatie. Dagelijks horen we het aantal besmettingen, opnames op de IC en het aantal doden. Tot wanneer gelden de maatregelen, 28 april, 1 juni, langer?

 

We lopen door vrijwel lege winkelstraten, doen in ons eentje de boodschappen, zitten ineens veel meer thuis, prijzen onszelf gelukkig wanneer we een balkon of tuintje hebben.

 

En terwijl we ons amper meer kunnen voorstellen dat we 4 à 5 weken geleden nog in een vol restaurant waren, in een voetbalstadion of bij een druk concert, dringt de vraag zich op: wordt het ooit nog weer normaal? In hoeverre kunnen we terug naar het leven voor Covid-19?

Ook de advocatuur verandert mee

Zoals voor vrijwel iedereen het dagelijks leven en dus ook het werkpatroon is veranderd, geldt dat ook voor de advocatuur.

Wanneer je op een groot kantoor werkt, met een eigen kamer, kan je ervoor kiezen om daarheen te gaan. Maar misschien moet je afspreken wie wanneer gaat, want ook hier is de 1,5 meter heilig.

Het aantal advocaten dat vanuit huis werkt is ook groot. En het secretariaat, werkt dat op locatie of vanuit huis?

Je praktijk in tijden van corona

Allerlei kwesties waar je je normaal nooit druk over hoefde te maken zijn ineens zaken waar je over moet nadenken.

Hoe ga je om met de intake van nieuwe cliënten? Je bestaande cliënten kun je inschatten, maar je nieuwe?

Wil je op safe spelen en de intake online doen, of ontmoet je toch iemand liever persoonlijk?

Daar zitten haken en ogen aan, en bovendien, wil je cliënt wel een persoonlijke ontmoeting?

Zo ja, heeft deze zich aardig aan de regels van sociaal afstand houden gehouden; en hoe staat het met jezelf? Heb je nog verdere contacten met personen uit de risicogroepen?

 

Sommige zaken kan je wellicht op afstand afhandelen, maar neem bijvoorbeeld een mediation bij echtscheiding moet je bijna wel “live” contact met de cliënten hebben. Wat een dilemma, ga je met zijn drieën om de tafel zitten, of stel je het uit? Maar hoelang dan?

De Rechtspraak past zich aan

De Rechtspraak is door de hele Covid-19 situatie op het gebied van digitaliseren in een stroomversnelling geraakt. Met name kantontrechterzaken kunnen grotendeels worden afgehandeld door bijvoorbeeld versoepeling van de eisen met betrekking tot het mailen van stukken. Er wordt volop bekeken in hoeverre zaken schriftelijk of via een online zitting kunnen worden afgehandeld.

Er kan tijdelijk meer via mail, er wordt via Skype besproken.

 

Voor sommige rechtsgebieden levert de huidige situatie weinig vertraging op, voor andere is het dramatisch met vaak verstrekkende gevolgen. Ondanks dat diverse advocaten, met name die op het gebied van strafrecht, aandringen op onmiddellijke herstart van zittingen op de rechtbank, is de huidige situatie verlengd tot en met 28 april, of misschien langer afhankelijk van de beslissingen van het kabinet.

Wat kan Covid-19 ons op de lange duur brengen?

Er wordt meer thuis gewerkt; iets wat op dit moment niet optimaal is wanneer daar ook kinderen rondlopen die niet naar buiten kunnen, en/of met hun schooltaken geholpen moeten worden.

Maar tegelijkertijd kan blijken dat meer thuiswerken wanneer de kinderen wel naar school zijn een manier is om efficiënter te werken. Denk eens aan alle reistijd die nu anders gebruikt kan worden.

Wanneer diverse procedures zelfs in deze eerste twee weken vlot afgehandeld kunnen worden, wat zijn dan de mogelijkheden wanneer de digitale werkwijze geoptimaliseerd wordt?

Terug naar het oude “Normaal”?

De veelgenoemde 1,5 meter samenleving lijkt voorlopig nog wel een tijdje te bestaan.

Op een gegeven moment moet je de teugels loslaten, maar wanneer, hoe, en tegen welke prijs? Wanneer ga je risico lopen, en hoe schat je in of dat risico aanvaardbaar is?

 

Ga je wel weer persoonlijk naar de rechtbank wanneer je de zaak ook online kan afhandelen?

Wanneer durf je weer op een terras te zitten, hoeveel ruimte moeten dan tussen jou en de andere tafels zijn, wanneer durf je weer in een restaurant binnen te tafelen?

2020, een keerpunt in ons leven?

Covid-19, zijn er nog lang niet vanaf. Het is de vraag of 2020 een keerpunt in ons leven gaat worden; en tegelijkertijd is het spannend om te zien hoe wij ons leven hieraan kunnen/moeten/willen aanpassen.  En of we het goede dat deze tijd met zich meebrengt kunnen vasthouden?

Er staan ons nog heel wat uitdagingen te wachten.

Laten we die aangaan, wat kunnen we anders?

En tot die tijd: 20 seconden handen wassen, minimaal.

Verder lezen...

5 grootste verzamelplekken voor bacteriën op jouw werkplek

Thuiswerken, Cedere biedt hulp bij thuiswerken