Voeg toe aan Dragon: Anderhalvemetersamenleving

Anderhalvemetersamenleving, het woord van jaar 2020.  Dynamisch zijn de mensen en dynamisch is de taal. Kan Dragon spraakherkenning dit aan? Hoe voeg je de nieuwe woorden van het jaar toe aan het lexicon?

 

Het woord van 2020

 

Zoals elk jaar kwam ook deze maand december de Nederlandse hoofdredacteur van het Van-Dale-woordenboek met de “wedstrijd” om het woord van het jaar te kiezen.

 

Hanneke Tutupoly

Reading time: 2 minuten

Anderhalvemetersamenleving

het woord van jaar 2020

Nu was 2020 een jaar waarin enorm veel nieuwe woorden geïntroduceerd werden, bijna allemaal geïnspireerd op het coronavirus.

 

De tweede plaats is met 11% van de stemmen voor ‘fabeltjesfuik’. De derde plaats gaat naar ‘viruswappie’ met 10.6% van de stemmen.

 

Zie voor totaal overzicht: Van Dale 

Woord van het jaar: een blijvertje?

Hoewel deze woorden dit jaar veel gebruikt zijn is het nog maar de vraag of het blijvertjes zijn.

 

Het is niet verbazingwekkend dat het onmogelijk lange woord “anderhalvemetersamenleving” dit jaar als winnaar uit de bus komt. Het dekt tenslotte een maatregel die vrijwel heel 2020 invloed heeft gehad op ons dagelijks leven. De term kreeg 29,8 procent van de stemmen. 

 

Maar weten wij over pakweg 10 jaar nog wat hiermee bedoeld werd? Is de enorme woordenschat die ontstaan is vanwege het virus dusdanig van belang dat het standaard deel gaat uitmaken van ons vocabulaire?

Terugblik

Ik ben voor de grap eens gaan kijken naar de woorden die de afgelopen jaren zijn toegevoegd door Van Dale, om te zien in hoeverre een woord wordt gekozen vanwege een hype, of omdat het een nieuw maar blijvend fenomeen omschrijft.

 

Vorig jaar 2019 werd Boomer gekozen tot woord van het jaar. Klimaatspijbelaar, naar mijn idee nu al wat gedateerd. Nummer 3 van 2019 (klimaatdrammer) heeft denk ik een betere houdbaarheid.

Weten we over 10 jaar nog wat een blokkeerfries is? Dit was het woord van 2018 en nummer twee van dat jaar is compleet aan mij voorbijgegaan: yogasnuiver.

 

Iets verder terug in de tijd komen we meer woorden tegen die zijn ingeburgerd zoals treitervlogger, sjoemelsoftware, ontvrienden, al zal dit laatste woord vooral bekend zijn bij mensen die zich bezighouden met Social Media als Facebook.

Soms jonger dan verwacht

Opvallend dat een woord als “klimaatneutraal” in 2007 op de derde plaats stond en dus nog maar zo’n jaar of 13 veelvuldig door ons gebruikt wordt.

 

En ‘Selfie”, een inmiddels algemeen bekend fenomeen, was in 2013 het woord van het jaar.


Taal; dynamisch, maar Dragon kan het aan

En zo zie je maar hoe levendig taal is, hoe taalgebruik zich vernieuwt en hoe sommige woorden achterhaald raken.

 

Daarom is het een van de grote voordelen van Dragon dat je je eigen woordenboek (lexicon) kunt maken door woorden die misschien niet algemeen gangbaar zijn, maar die jij veel gebruikt, zelf toe te voegen.

 

Als je daar regelmatig aandacht aan besteedt is Dragon een spraakherkenningsprogramma dat altijd up-to-date is en zich aanpast aan jouw up-to-date spraakgebruik.

 

Neem ook af en toe tijd om jouw lexicon door te lopen om te zien of er woorden in staan die je ooit hebt toegevoegd maar die je nu eigenlijk nooit meer gebruikt.

 

Hoe schoner je lexicon des te sneller werkt Dragon. Leer hoe je je lexicon moet opschonen.

 

Of kijk bij YouTube kanaal van Cedere met meer tips.

verder lezen...

Mijn stem opnemen voor later

 Je eigen stem voor later, voor als je niet goed meer kunt spreken, wanneer je hersenen nog goed functioneren maar de woorden niet meer uit je mond komen. Zoals bij de ziekte ALS.

Je stem verliezen is je identiteit verliezen. <lees verder>

Dragon spreek je mijn dialect?

Nuance spraaktechnologie begrijpt meer dan 80 talen en hun dialecten. Dialecten zijn een onderdeel van wie we zijn, en in een wereld die steeds mondialer van aard is, kan dat voor velen van ons, een thuis vormen. <lees verder>