Afluisteren via speelgoedpoppen. Gegevens gedeeld met Nuance

Pratende speelgoedpoppen die met internet verbonden zijn blijken verschillende kwetsbaarheden te bevatten waardoor ze kunnen worden gebruikt om kinderen op afstand af te luisteren. Ook blijkt dat alles wat de kinderen tegen de poppen vertellen met allerlei partijen kan worden gedeeld.

 

Verschillende consumentenorganisaties slaan alarm over de veiligheid en privacygevolgen van dergelijk speelgoed.

 

Het is mogelijk om via bluetooth verbinding met de pop te maken en zo met het kind te praten of het kind af te luisteren, zonder dat er fysieke toegang tot het speelgoed is vereist. De pop hoeft niet met een bluetooth-apparaat te pairen door een fysieke knop op de speelgoedpop in te drukken, dit gaat automatisch. 

De geheimen worden met Nuance en derden gedeeld

Ook worden de geheimen van kinderen met het Amerikaanse Nuance Communications gedeeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spraakherkenning. Het bedrijf stelt in de voorwaarden dat het gegevens van kinderen die de poppen terugsturen met andere partijen mag delen. Als laatste worden kinderen via de poppen aan verborgen reclame blootgesteld. Zo bevatten de poppen verschillende vooraf opgenomen zinnen waarin reclame voor andere producten wordt gemaakt. Zo praat de Cayla-pop over Disneyfilms. De app-provider heeft een commerciële relatie met Disney.

Lopen we met Dragon Medical en Professional gevaar betreffende de security?

Bij Dragon Medical wordt gebruik gemaakt van Patiënten Coderingen waardoor alles versleuteld is.

Bij Dragon Professional geeft u aan dat u uw bestanden niet wil uploaden naar Nuance. Met registreren van uw product uitkijken.

 

Waar wij vaker voor gewaarschuwd hebben is over het gebruik van spraakherkenning op uw smartphone. Wilt u dit toch graag, gebruik dan Dictation Anywhere, volkomen beveiligde omgeving.

 

#toyfail - English


Hoe werkt de speelpop? Zie video

Hoe werkt de pratende speelgoedpop? Klik op de links van beide video's.

 

 

Het wordt aangeraden om de pop als die niet in gebruik is uit te schakelen.

 

De Consumentenbond heeft gevraagd om de pop uit het assortiment te halen en geld terug te geven aan consumenten die vanwege de afluisterproblemen de pop willen terugbrengen naar de winkel.