Onderzoekers werken samen met Chinese botanici, de machine learning, bloem-herkenning project

Bloem herkenning

 

Je bent aan het wandelen met je dochter. Ze vindt een mooie bloem, je hebt geen idee wat het is. In plaats van het te moeten toegeven, zeg je maar wat.

 

Wat als je het snel op zou kunnen zoeken? De bloem of welke andere plant dan ook,  waar u zich  dan ook maar bevindt? Maar hoe? 

 

 

Minstens 250.000 soorten bloemen bestaan er en zelfs ervaren botanici hebben moeite met het identificeren van hen allen. Nu is er een manier dankzij de verfijning van beeldherkenning en het gemak van het nemen van foto's met uw smartphone.

Het heet de Smart Flower Recognition System - tot grote vreugde van IBCAS (Chinese Academie van Wetenschappen) botanici. Wiens zware werk het was om gegevens te verzamelen over regionale bloemen. 

 

De IBCAS botanici besefte al snel de mogelijkheden van image-herkenningstechnologie MSRA's. Het hielp ook dat IBCAS een massale publieke databank had verzameld van 2,6 miljoen beelden. Iedereen in de wereld kan foto's uploaden naar deze bloem-foto-databank.

 

Het MRSA-team moest algoritmes creëren om de 'slechte' foto's te filteren. Dat was een van de vele moeilijke uitdagingen die onderzoeker Jianlong Fu en zijn team tegenkwamen. Ook  de vele kleine verschillen tussen de vele soorten bloemen, was een groot probleem. Met behulp van een set van leerbaar filters, kunnen ze de bloemen herkennen. 

Door miljoenen foto's in de deep-learning systeem te importeren, konden de MSRA onderzoekers uiteindelijk de oplossing vinden om nauwkeurig de beelden te identificeren in minder dan 90 procent van de tijd. Een duizelingwekkende snelheid.

Het project hielp de Chinese botanici enorm bij hun doelstellingen. "De bloem-herkenning engine, maakt domein experts om op een efficiënte manier kennis te verwerven. Niet alleen dat, deze engine geeft gewone mensen die een sterke interesse in de bloemen, meer kennis.

In de toekomst zal MRSA en IBCAS deze samenwerking voortzetten, in de hoop om toepassingen op basis van de bloem-herkenning engine verder te creëren, zodat de botanici hun onderzoek makkelijker kunnen uitvoeren, en ouders onfeilbaar hun kinderen kunnen onderleggen en iedereen kan bloemen waarderen op een nog dieper niveau .

 

Meer weten?

· Microsoft Research Asia