Mijn stem opnemen voor later ..

Onlangs bezocht ik een klant voor spraakherkenning. Zijn stem was opgenomen en opgeslagen voor later. Je eigen stem voor later, voor als je niet goed meer kunt spreken, wanneer je hersenen nog goed functioneren maar de woorden niet meer uit je mond komen. Zoals bij de ziekte ALS. Je stem verliezen is je identiteit verliezen.

Voor iedereen een stem

Stemmen zeggen veel over de persoon. Is de stem van een man, heeft hij een accent, dialect, wat is zijn leeftijd? Een stem geeft emoties weer.


Een stem is persoonlijk. Een stem is sociaal en verandert door de tijd heen. Woordkeuzes veranderen door sociale gebeurtenissen.


Ik ken niet veel mensen die het fijn vinden om naar hun eigen stem te luisteren. Wanneer je stem het niet meer doet, is je eigen stem wel heel belangrijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor mensen om je heen.

Onderstaand YouTube filmpje: waarom we onszelf niet graag horen. 

Wanneer een computerprogramma een tekst voorleest, wordt meestal een robotachtige standaardstem gebruikt. Misschien herken je de bekende stem van Claire of Daniël. Zelfs voor kinderboeken worden volwassen stemmen gebruikt. Acapela group brengt daar verandering in.

Acapela group onderzoekt en ontwikkelt oplossingen op het gebied van Text-to-Speech voor veel uiteenlopende talen en dialecten.

Zij ontwikkelt nu o.a. My-own-Voice.

 

Mijn eigen stem, hoe werkt dat?

  • Wanneer de stem nog goed is of in ieder geval verstaanbaar, moet je een tekst voorlezen. Van deze teksten worden opnames gemaakt.
  • De tekst is speciaal samengesteld zodat de computer daar ook andere woorden en zinnen van kan maken.
  • Acapela analyseert de geluidsfragmenten en programmeert zo een eigen voorleesstem.
  • De voorleesstem is te importeren in Text-to-Speech programma's.
  • Je behoudt je identiteit bij het voorlezen

 

Op onderstaande site staat een mooi voorbeeld van twee mannen met ALS. Van hun stem is een analyse gemaakt en omgezet in een voorleesstem.

 

Op deze pagina zijn de verschillen tussen eigen stem en computer (eigen) stem te horen. Niet volkomen gelijk maar toch goed herkenbaar en bruikbaar.

 

Ontwikkeling van Text-To-Speech gaat gestaag door en goed dat deze niet alleen voor in de auto is, maar juist door ons te gebruiken in thuissituaties. 

Iedereen een eigen stem.

Meer over voorleessoftware en oplossingen voor Text-to-Speech


Voorleessoftware >>>