Grondwet in eenvoudig Nederlands

Wat is eenvoudig Nederlands?
Eenvoudig Nederlands is taalniveau B1. Taalniveau B1 is een punt op een meetlat van de Raad van Europa. De Raad van Europa heeft deze meetlat - het Common European Framework - gemaakt om het taalniveau van mensen en teksten te meten. Taalniveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 het hoogste.

Taalniveau B1 kan bijna iedereen begrijpen (zo'n 95% van de bevolking). Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. Daarom noemen we taalniveau B1 eenvoudig Nederlands. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van onze bevolking kan die teksten niet goed begrijpen.

Voor veel mensen is de juridische taal van de Grondwet moeilijk te begrijpen. Daarom heeft BureauTaal de Grondwet in eenvoudig Nederlands geschreven. Zodat iedereen de regels van de Grondwet begrijpt.

Ook staat bij ieder artikel een korte toelichting. En natuurlijk bevat de app ook de originele artikelen van de Grondwet.

 

BureauTaal heeft de Grondwet in eenvoudig Nederlands gemaakt samen met een commissie van staatsrechtdeskundigen. 

 

Tevens is het boekje De Taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Ravelinck een goede tip voor mensen die juridische of medische taal in eenvoudig Nederlands willen schrijven. Het boekje is overzichtelijk, helder en direct toepasbaar. En in een middag uit te lezen.

 

De app Grondwet is te downloaden bij App store en Google Play.

 

info: BureauTaal en Bol.com