Samsung wijzigt privacybeleid smart tv's na afluisterpaniek

Samsung heeft het privacybeleid voor zijn smart tv's aangepast om duidelijker uit te leggen hoe spraakherkenning werkt en wat er gebeurt met de spraakopdrachten die je geeft. 

"Wees je er van bewust dat indien je gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie kan worden geregistreerd en doorgestuurd worden naar een derde partij door het gebruik van Voice Recognition" 


Dit staat in het privacybeleid van Samsungs smart tv's. Na het lezen van deze tekst zul je waarschijnlijk minder snel gebruik maken van deze optie. Daarom heeft Samsung besloten het privacy beleid aan te passen en het proces beter uit te leggen. 

Smart tv's hebben twee microfoons, eentje in de televisie en eentje in je afstandsbediening. De microfoon in je televisie reageert op vooraf bepaalde opdrachten. De spraakherkenning in de afstandsbediening “werkt op eenzelfde manier als spraakdiensten in andere producten als smartphones en tablets.”

Maar wordt er daadwerkelijk meegeluisterd? In het nieuwe privacybeleid gaat Samsung hier verder op in. De spraakopdrachten worden aan een derde partij gestuurd om de woorden om te zetten in tekst. Op dit moment wordt dat gedaan door Nuance Communications. Dit wordt alleen gedaan op het moment dat je een specifieke spraakopdracht geeft aan je smart tv door de functie te activeren via een knop op de afstandsbediening of televisie. 

Daarnaast kan de spraakherkenning uitgeschakeld worden. Je kunt gebruik blijven maken van de vooraf bepaalde spraakopdrachten. Ook kun je de functie "verzamelen van spraakherkenningsgegevens" uitzetten, echter werken bepaalde functionaliteiten dan ook niet meer. 


Één ding blijft onduidelijk, of de microfoons daadwerkelijk achtergrondgeluiden en gesprekken kunnen opvangen. De term "persoonlijke en intieme informatie" is uit het beleid geschrapt. En hoewel Samsung uitlegt dat de software je gesprekken niet in de gaten houdt, blijft de vraag staan hoe groot de kans is dat deze toch (onbedoeld) opgenomen worden. 

Hoe ben je er zeker van dat de microfoon uitstaat op het moment dat je hem niet nodig hebt? Steeds meer apparaten krijgen er één en gaan werken met spraakherkenning. Naast tablets en smartphones, heb je ook auto's, gameconsoles en televisiemodellen van andere fabrikanten.  

Vertrouwen staat centraal in al je interacties met deze apparaten. Voor gemak en amusement neemt met risico. Daarnaast vertrouwd men er op dat de grote bedrijven goed omgaan met onze data en dat deze verwijderd worden op het moment dat ze niet meer nodig zijn. 


Bron: http://www.zdnet.be/article/160811/samsung-wijzigt-privacybeleid-smart-tv-s-na-afluisterpaniek/