Robot Rose voor ondersteuning mensen met een handicap

Robot ROSE is het eindresultaat van het Pieken in de Delta project TSR. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een afstand bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassingen. De robot helpt mensen thuis en wordt bestuurd via een thuiszorgcentrale of door een cliënt via een afstandsbediening.

De robot heeft een vier wiel aangedreven platform waarbij ieder wiel individueel bestuurd wordt. Hiermee kan ROSE elke mogelijk rijbeweging maken, het kan rijden als ware het een auto maar kan ook om haar middelpunt draaien en zijwaarts (in elke mogelijke richting) rijden. ROSE is uitgerust met een laser range finder en een ring van ultrasoon sensoren om de omgeving af te scannen en objecten te ontwijken tijdens het rijden. Om met dezelfde robot objecten van de grond op te kunnen rapen of uit de keukenkastjes te kunnen pakken en tegelijkertijd ook de achterkant van het aanrecht te kunnen bereiken of het midden van de eettafel te kunnen bereiken, is ROSE uitgerust met een lift mechanisme die zowel naar boven beweegt, en tegelijkertijd naar voren beweegt.

Zie deze youtube film.

Robot Rose ziet er uit als een robot. In Nederland is dat ook gewenst. Veel mensen vinden het eng om een ‘namaak’ mens als robot te hebben. Toch wordt er gewerkt aan een menselijke robot met een groot knuffelgehalte. In Japan zijn de robots nauwelijks van echte mensen te onderscheiden.

 

De microfoon aan de bovenkant, is voor communiceren met derden. Aansturing van de robot gebeurt nu nog fysiek, aan spraakbesturing wordt gewerkt. 

Rose is niet te vergelijken met de knuffel zeehond robot, ontwikkeld in Japan, of Zora welke meer op een mens lijkt: en gebruikt wordt in diverse zorgcentra.

De ontwikkelingen aan robots gaan hard door. Ze zijn nog niet ideaal, echter komen ze steeds dichter bij om echt hulp te bieden.