Insecten identificeren door te luisteren naar hun 'vleugelmuziek'

Het is soms lastig om insectensoorten te herkennen. Maar het kan vaak van belang zijn als je snel wilt weten of je hebt te maken hebt met een ziektenverspreidende bedreiging of met een onschuldige vlieg.

audio vlieg

Dat is geen probleem meer als wetenschappers van de UC Riverside hun audio identificatie systeem in stelling brengen. Dat systeem werkt met lasers die het klapperen van de vleugels van insecten omzetten in een audiosignaal.

 

Omdat elke vleugelslag zijn eigen tempo en toon heeft, is het met deze muzikale audioinformatie mogelijk om de beestjes met ongekende nauwkeurigheid te determineren. Je kunt in 88% van de gevallen een bepaalde soort alleen door de geluiden herkennen, en dat aantal wordt groter - tot 99% - als je factoren als de locatie en het tijdstip mee-evalueert.

 

lees verder op nieuwsite

 

Volg Cedere op LinkedIn