Google Glass, spraakherkenning en gebruik voor mensen met een handicap

Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril, die momenteel door Google Inc. Google Glass zou mensen moeten gaan helpen als ze iets willen opzoeken met een head-mounted display (HMD). Een head-mounted display (HMD) is een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het kan de vorm hebben van een bril, of in een helm ingebouwd zijn.

Google Glasses

Momenteel zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 mensen in bezit van een Google Glass. De meerderheid voor het ontwikkelen van apps. Google heeft gemeld dat Google Glass in 2014, ergens in het 3e of 4e kwartaal wordt gelanceerd in de VS voor consumenten.

 

Voorbeelden die Google noemt zijn: Maps, gesproken zoekopdrachten, videobellen, e-mail, agenda's, vertalen, Google Now en het nemen van foto's. Ook browsen is in theorie mogelijk op de bril en er worden momenteel tal van apps ontwikkeld zodat bijvoorbeeld ook sociale media en nieuws beschikbaar zijn. Google Glass kan zonder smartphone werken door een eigen wifi ontvanger, echter werkt deze beter wanneer het internet wordt benaderd via een smartphone.

 

 

 

Google glasses

Spraakherkenning van Google Glass

Je bedient de slimme bril door middel van spraakcommando’s of door met je vinger op de touchpad op het montuur te tikken.

Omdat Google Glass alleen de Engels taal ondersteunt, werken de spraakherkenning en spraakcommando’s beide alleen in het Engels. Laatstgenoemde is geen probleem, maar de Engelse spraakherkenning vormt wel een obstakel. Zo kun je niet in het Nederlands op een e-mail of sms’je antwoorden en herkent Google Glass ook geen ingesproken Nederlandse adressen.

 

Ook worden telefoonnummers zonder landcode automatisch naar een Amerikaans nummer veranderd, waardoor het soms ook moeilijk is handsfree naar een contactpersoon te bellen.

Het is wel mogelijk om middels Google Now adressen in te voeren om de temperatuurschaal te veranderen van Fahrenheit in Celsius, en ook werken de meeste apps gewoon in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, Facebook, Hangouts en YouTube. Het probleem van de Engelse spraakherkenning blijft echter: zo kun je vanaf Google Glass een tweet, YouTube-video of Hangouts-bericht alleen met Engelse tekst versturen.

 

Nederlandse spraakherkenning zal hoogstwaarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten.

 

Mensen met een beperking

Onderzocht worden de mogelijkheden die Google Glass biedt voor slechtzienden, slechthorenden, rolstoelgebruikers en mensen met een verstandelijke beperking, onder meer bij het gebruik van het openbaar vervoer.

Een toepassing van Google Glass waar Lucien Engelen, directeur van het REshape & Innovation Center, mee bezig is, is het laten bouwen van een app waarmee mensen met een beperking meer bewegingsvrijheid krijgen, ze kunnen zelfstandig(er) gebruik maken van openbaar vervoer en (beter) hun weg vinden wanneer ze ergens naar toe gaan: GLASSist. Denk hierbij aan het tonen van de route via Google Maps voor dove en slechthorende mensen en het beluisteren van een route voor mensen met een visuele beperking.

 

Gezichtsherkenning

Wegens privacyproblemen zijn de prototypes van Google Glasses niet overal toegelaten. In verschillende cafés en casino's zijn de Google Glasses al in de ban gedaan wegens privacyoverwegingen en valsspelen. Google heeft zelf al aangekondigd om geen gezichtherkenning toe te passen, maar er is al een app beschikbaar die deze functionaliteit toevoegt. Zo krijgt de gebruiker real-time informatie over de persoon voor hem

De ontwikkelaar Stephen Balaban heeft een app ontwikkeld die gezichtsherkenning mogelijk maakt met Google Glass. 
Video op NuTech

 

Cedere volgt de nieuwe ontwikkelen op de voet om deze techniek te gebruiken in combinatie met onze producten.