Spraakherkenning ingezet om collecties "oral history" te ontsluiten en toegankelijk te maken

In het project Verteld Verleden (van Kenniscentrum Digitaal Erfgoed) is spraakherkenning ingezet om collecties oral history te ontsluiten en toegankelijk te maken.

De oral history collecties (audiovisuele collecties) zijn gesproken getuigenissen - interviews - die door middel van spraakherkenning geindexeerd zijn. Hierdoor is het mogelijk ook een interview doorzoekbaar te maken.

Doel van het project is om te laten zien hoe met behulp van moderne technologie interviewcollecties beter toegankelijk kunnen worden gemaakt. Op basis van ervaringen in diverse proefprojecten en met behulp van de gestaag groeiende technologische infrastructuur bouwt Verteld Verleden een internetportal.

De portal bestaat uit een informatieve en een praktische component.

 

Zie voor meer informatie: www.verteldverleden.org

 

Enkele voorbeelden