Leven in de 'cloud'

Met de komst van smartphones en tablets is een grote stap gezet in een nieuw en zeer uitdagend tijdperk. Apps (applicaties op je smartphone) maken het steeds makkelijker om zelfstandig te wonen, werken en reizen. Bovendien zijn apps heel betaalbaar en vaak goed geprogrammeerd. Veel apps maken via Internet gebruik van krachtige computers, deze computers nemen als het ware het werk van je telefoon over. Dit noemen we werken in de cloud.

apps voor blinden en slechtzienden

Technologie als basis voor een zelfstandig bestaan

 

Eind jaren '80 kwamen de eerste pc's met synthetische spraak, vergrotingssoftware en braille op de markt. Vanaf dat moment was ICT al niet meer weg te denken uit het leven van veel blinden en slechtzienden. En nu, dankzij de smartphone, reizen kennis, locatie, taal en telefonie voortaan met je mee. Klein en mobiel zijn de nieuwe toverwoorden.

Groot gebruikersgemak dankzij minimalistische interface

 

De veelal minimalistische vormgeving van een app is een belangrijke succesfactor. Hierdoor is het gebruik veel intuïtiever en overzichtelijker dan bij gewone internetpagina’s.

Bovendien staan bepaalde knoppen of lijsten vaak op dezelfde plaats zodat je ze zonder zoeken kunt aantikken.

 

Apps zijn virtuele ogen en handen

Vrijwel elke smartphone of tablet is uitgerust met touchscreen, draadloos en mobiel internet, GPS, tekst- en spraakherkenning en een mobiele camera. Hiermee zijn ze je virtuele ogen en handen geworden. Zo helpt een digitale camera bij het 'zien' van je omgeving. Met een speciale app wordt een object gefotografeerd en krijg je direct informatie over het soort object, waarvoor het wordt gebruikt, waar het te koop is en waarvan het wordt gemaakt. Zie bijvoorbeeld OMoby in de Appstore van Apple.

Ook het inspreken van e-mail werkt al heel goed en momenteel wordt gewerkt aan een methode om geschreven tekst te corrigeren met spraak. Appstore: Dragon dictation.

 

Welke apps zijn er o.a voor slechtzienden en blinden:

Snel je kamer of werkplek vinden (indoor navigatie). Project: Fraunhofer

Een eenvoudige agenda die alleen voor- en achteruit kan bladeren, naar vandaag kan springen en afspraken kan voorlezen. Lopend project bij Bartiméus.

 

Opvragen van reisinformatie bij de bushalte waar je staat. Appstore: 9292ov pro

 

Ondertitels van de film in de bios waar je zit. Appstore: Subtitles

Gesproken of geschreven vertaling in de taal (of het dialect) van het land (of de plaats) waar je je bevindt. Appstore: Vertaal pro

 

Gesproken hulp bij het instellen van apparaten zoals een tv, een muziekinstallatie, wasmachine of vaatwasser. Zie: www.sonos.com

 

Weten wie er in je buurt is (via bluetooth). Lopend project bij Bartiméus

Memory met geluiden. Lopend project bij Bartiméus

 

Bron: Bartimeus: www.bartimeus.nl