Referentie: Ervaringen met spraakherkenning

Ik heb met de spraakherkenning kennisgemaakt in het revalidatiecentrum ViaReva. Vorig jaar, oktober, werd ik getroffen door een CVA (herseninfarct) waardoor ik een rechtzijdige verlamming heb.

Henk Gankema

Omdat ik in mijn dagelijks leven redacteur ben op de Politieacademie vreesde ik voor mijn baan. Die vrees was ongegrond. Het werken met spraakherkenning heeft een groot gedeelte van mijn problemen opgelost. Na een goede introductiecursus en installatie van een juridische lexicon werk ik als voor mijn CVA.

 

Mijn werkwijze, met de spraakherkenning, is dat ik het ondersteun met mijn muis. Gunstig is dat Dragon Naturally Speaking Professional 11, SharePoint van Microsoft ondersteunt. Onze kennisbanken (PolitieKennisNet (PKN), Congressenbank en Projectenbank et cetera) zijn geschreven in SharePoint. Voor programma's die Dragon niet ondersteunt gebruik ik het dicteervenster. Het enige nadeel daarvan, vind ik, is dat je na het commando ‘overzetten’ het dicteervenster steeds opnieuw moet opstarten.

 

Ik ben blij dat Cedere het programma ook bij mij thuis heeft geïnstalleerd. Één dag in de week werk ik thuis. Ik werk met een werkprofiel en privé-profiel. In het werkprofiel is de juridische lexicon geïnstalleerd. In de beginperiode maakte ik eenmaal per dag, op een usb stick, een exportbestand die ik thuis of op mijn werk weer importeerde, zodat de bestanden thuis en op mijn werk altijd hetzelfde waren. Nu doe ik dat eens per maand omdat de bestanden weinig veranderen.

 

Nu werk ik weer fulltime en de spraakherkenning heeft me heel goed geholpen om zover te komen. In het begin moet je veel geduld opbrengen maar het loont. Nog steeds kom ik dingen tegen die ik niet wist. Vaak ben ik blij verrast en dan denk ik:“wat een ingenieus programma is dit”.

 

Henk Gankema