Kranten voorlezen met spraakherkenning

Bij een presentatie gebruik ik altijd de krant van dezelfde dag. Wanneer ik voorgedrukte tekst meeneem, zie je de mensen denken…dat heeft ze vast geoefend en verbeterd.  Bij een actueel artikel is dat niet mogelijk.

 

Nu ben ik bijna 2 jaar geleden overgestapt van de Volkskrant naar het NRC.

 

diverse kranten

Bij een presentatie aan bijvoorbeeld een advocatenkantoor met de NRC, is er geen probleem. Maar om nu in een thuissituatie aan te komen zetten met een actueel artikel over, zeg maar, de uitzending van militairen naar ..Afghanistan..? De moeilijke woorden worden direct goed uitgewerkt door Dragon Naturally Speaking, echter kunnen niet alle cliënten dit controleren. Ik wil hier vooral niet minderwaardig of snobistisch over doen. Een goede presentatie richt je op de toehoorder en ga je in op de werkzaamheden van die persoon.

 

Dus wat ik nu doe is de krant gebruiken van de persoon in kwestie. Ik duik de krantenbak in en haal daar mijn materiaal uit. Vaak is het een plaatselijk suffertje. Maar wie mocht denken dat dat eenvoudig is… zeker niet! Dragon heeft een uitgebreide woordenschat en de d’s en t’s worden goed geschreven. En dat geldt niet altijd voor de lokale kranten. Hoe vaak ik niet typ- of spelfouten tegenkom…

 

Mijn advies aan deze journalisten: ga spraakherkenning gebruiken! Bent u ook nog eerder klaar.

 

Opmerkelijk: het woord Suffertje komt niet voor in het standaardlexicon, Volkskrant en NRC Handelsblad wel! Maar gelukkig is dat snel toe te voegen.

 

Godie Vierbergen