iPhone verstaat Nederlands, Dictate en Search

Nuance Communications heeft de Dragon Dictation software app en Dragon Search app in de Nederlandse App Store beschikbaar gesteld.

 

Het schrijven van sms’jes en e-mails, het bijwerken van profielen op sociale netwerksites, het geven van zoekopdrachten, het kan nu allemaal door in het Nederlands tegen je iPhone te spreken. Van spraak naar tekst.

Dragon-Dictaat

Volgens Nuance gaat het tot vijfmaal sneller dan intypen. Beide apps maken gebruik van de Dragon NaturallySpeaking-software van Nuance, die al geruime tijd op de pc verkrijgbaar is.

 

Nederlands is de 15e taal die door de Dragon-apps wordt ondersteund. Dragon Search en Dragon Dictation zijn sinds 2009 al in het Engels verkrijgbaar. Natuurlijk vraagt zo’n app om een praktijktest.

 

Het handige van spraakherkenning is dat je handsfree allerlei teksten kunt inspreken. Je zit in de auto en moet het adres weten van een bedrijf waar je naartoe moet.

Met de hand een zoekopdracht intikken in je browser is onveilig en bovendien niet echt praktisch, vanwege de kleine knopjes van het iPhone-toetsenbord. Met je stem zoeken vergt maar één of twee schermtaps, de rest kun je met je stem doen. Maar dat werkt natuurlijk alleen als de app de teksten goed herkent.

Dragon Dictation

Dragon Dictate

 

Bij het installeren van de Dragon Dictation-app krijg je meteen de vraag of je de namen uit je adresboek wilt uploaden naar de server. Dit is geen slinkse manier van Nuance om een leuk adressenbestand aan te leggen, maar is alleen bedoeld om de namen van jouw contactpersonen te herkennen, wanneer je ze uitspreekt. Klik je op ‘ja’ dan moet je een seconde of twee wachten en daarna kun je meteen beginnen met de eerste opname.

 

De app stuurt alle spraakopnames naar een server van Nuance voor verdere verwerking. Je hebt dus altijd een internetverbinding nodig om deze app te kunnen gebruiken.

 

De app heeft drie knoppen: een rode opnameknop, een toetsenbordknop om correcties te maken en een soort menuknop om aan te geven of de tekst op Facebook, Twitter, op het klembord of in een sms- of e-mailbericht moet worden geplaatst.

 

De app bevat een Auto Save-functie die de gedicteerde tekst onthoudt als je tijdens het spreken wordt onderbroken door een binnenkomend telefoontje. Wisselen tussen verschillende talen kan ook. Standaard staat de app ingesteld op Nederlands, maar zoals je hieronder op het instellingenscherm kunt zien, kun je ook naar één van de andere 15 ondersteunde talen switchen.

Dragon Search

Dragon Search

 

Dragon Search is een zoekapplicatie, waarbij je met je stem kunt zoeken in Google, iTunes, Twitter, Wikipedia en YouTube. Je kunt met één zoekopdracht meerdere bronnen doorzoeken. Nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd, zie je bovenin de beschikbare zoekdiensten en zoekmachines.

 

Standaard is Google geselecteerd, maar dit kun je eventueel vervangen door Yahoo Search. Als je duidelijk spreekt, is de herkenning prima om bijvoorbeeld een adres op te zoeken.

 

 

Gratis downloaden

Informatie

Provider: Nuance Communications, speech recognition software

 

Grootte 5,7 MB

 

Compatibiliteit 

Vereist iOS 4.0 of nieuwer. Compatibel met iPhone, iPad en iPod touch.

De nieuwste versies van IOS zijn nog niet beschikbaar.

 

Talen (languages supported)

Nederlands, Arabisch, Catalaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Kroatisch, Maleis, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Thai, Trad. Chinees, Tsjechisch, Turks, Vereenv. Chinees, Vietnamees, Zweeds

 

Prijs: Gratis

Meer interessant...

Spraakherkenning bij kinderen anders dan bij volwassenen?

Smileys dicteren Dragon Spraakherkenning

Spraakherkenning