Tips om stemproblemen te voorkomen bij gebruik spraakherkenning

De hele dag je stem gebruiken om te doceren, overleggen, zingen of praten tegen de computer, kan een aanslag betekenen voor je stembanden.

 

Onderstaande tips voor wat je het beste kunt vermijden om zo stemproblemen te voorkomen wanneer je veel spreekt, spraakherkenning gebruikt of een beroep hebt waarin je veel spreekt.

 

Happy Stem Day voor spraakherkenningsgebruiker

Wat kun je zelf doen voor goede spraakherkenning zonder zere keel?

Bij spraakherkenning is het belangrijk om je stem niet te verheffen, vervormen of verlagen. Niet fluisteren, probeer natuurlijk te praten. Wel blijven articuleren. Niet staccato spreken.

 

Met de audio-wizard van Dragon stel je de microfoonsterkte in. Tijdens deze wizard spreek je een stukje tekst in. Gebruik je eigen natuurlijke stem zodat je tijdens het gebruik van spraakherkenning zoals Dragon op dezelfde manier kunt spreken.

 

Wanneer het niet anders kan, bijvoorbeeld omdat je in een ruimte zit tijdens een examen, stel je opnieuw de microfoon in met je zachte stem en dicteert daarna met een zachte stem. 

 

Na het examen de microfoon weer op de juiste sterkte instellen zodat je weer natuurlijk kunt dicteren en stemproblemen zo veel mogelijk voorkomt.

 

Hoe je je microfoon instelt voor Dragon lees je in de tip:  Achtergrond lawaai filteren bij Dragon

 

zere keel spraakherkenning

Wat kun je het beste vermijden voor je stembanden?

Om beter te spreken met spraakherkenning is het ook belangrijk dat je je stem goed gebruikt. Met de aanschaf van de software ben je er nog niet, je moet ook zelf oefenen en veranderen. Dat kan soms lastig of ongewenst zijn.

 

Soms kan je hulp krijgen van een logopedist Wij van Cedere hebben dat ook gedaan tijdens een Kennisfabriek. Elke maand organiseren we een Kennisfabriek om meer te leren, van elkaar, van experts en van leveranciers. We hebben een hele dag een logopedist laten komen en we hebben geoefend met kurken en fluitjes.

 

Een logopedist gaf ons op een Kennisfabriek een aantal tips. Enkele van deze tips delen we graag met je.

 

Cedere is hét kenniscentrum,  dan moet je er voor zorgen dat ook iedereen de juiste kennis heeft!

Probeer te vermijden:

 

  1. Roken
    Daar hoef ik niet veel over te vertellen, lijkt mij logisch
  2. Schrapen van de keel
    Hoesten schijnt beter voor de keel en stem te zijn dan schrapen. 
  3. Mond ademen
    Je keel en stembanden drogen uit wanneer je door je mond ademt. Kan het niet anders dan gebruik je water om je keel vochtig te houden.
  4. Verkeerd hoesten
    Bij hoesten gebruik je zo min mogelijk je stembanden, neem een dropje wanneer je kriebelhoest hebt.
  5. Gillen/geforceerd roepen
    Bij geforceerd gillen en roepen overbelast je je stembanden. Probeer dit te vermijden.
  6. Stress
    Soms onvermijdelijk, probeer er aan te werken. 
  7. Boven lawaai uitspreken of te luid spreken
    Luider spreken dan je natuurlijke stem is een overbelasting van je stembanden. Een avondje in de kroeg met harde geluiden is uitermate slecht voor je stem.
  8. Harde steminzet
    We merken op kantoor regelmatig dat medewerkers harder gaan praten aan de telefoon of met spraakherkenning. Nergens voor nodig, we leven niet meer in het tijdperk waar we werden doorverbonden door een telefoniste en we analoog telefoneerden. 
  9. Verkeerde zit- of stahouding
    Voordeel van spraakherkenning is dat je niet vast achter een bureau hoeft te zitten. Met een draadloze headset kun je onderuit zakken en toch je computer bedienen. Wel lekker maar niet goed voor de stem. Met een draadloze headset kun je ook rondlopen en dicteren, beter voor je lichaam en voor je stem.

 

 

Nog een lijstje met producten die we beter niet (te) veel kunnen nemen. 

 

  1. Niet teveel alcohol drinken (droogt de slijmhuid van de stemplooien uit).
  2. Geen mentholbonbons nemen (idem).
  3. Geen melkproducten nemen voordat je gaat spreken, deze zorgen juist voor een extra speekselproductie.
  4. Met mate koffie, thee, cola, chocola: producten met cafeïne drogen de slijmhuid uit.
  5. Veel medicijn hebben als bijwerking uitdroging: antihistamine, vermageringspillen, Cortison, etc.
  6. Wees spaarzaam met sommige kruiden bijv. peper, paprika, curry, zout.

Spraakherkenning uitproberen?

Heb je je niet laten afschrikken door deze adviezen en wil je Dragon spraakherkenningssoftware  testen? 

 

Ga naar de pagina: Gratis testversie  


5 nadelen van spraakherkenning

 

Voors en tegens over spraakherkenning worden overal besproken.

 

Ik wil mij nu eens richten op het feit waarom spraakherkenning niet een vogelvlucht heeft genomen, waarom blijven mensen nog typen, zelf als er meer typfouten worden gemaakt dan spraakherkenning fouten maakt, en je 5 keer sneller kan werken.. lees verder

Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg dat onderdeel is van een (voorwaardelijke) straf of maatregel. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd als onderdeel van een straf en/of maatregel aan iemand met een psychische/psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking die een strafbaar feit heeft gepleegd. Forensische zorg beweegt zich op het snijvlak van twee werelden. Die van het strafrecht en die van de zorg.... lees verder