Veel gestelde vragen

Om uw systeem te optimaliseren en de spraakherkenning optimaal te gebruiken zijn er cursussen, trainingen en workshops. Soms hebt u een enkele vraag. Hieronder vindt u enkele antwoorden op gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij dan kunt u uw vraag mailen naar: info@cedere.nl.

Traag systeem

Wanneer u over voldoende hardware beschikt en uw systeem blijft traag, dan is het aan te bevelen de opties te doorlopen bij Dragon Naturally Speaking. Sommige taken kosten veel processortijd maar zijn in uw situatie niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld het uitzetten van muisopdrachten of het bedienen van Internet met de stem.

Minimale hardware en software eisen

• Processor: minimaal een 1-GHz Intel®Pentium® -processor of een gelijkwaardige AMD-processor, of een 1,66-GHz Intel®Atom®-processor. We raden een 2,2-GHz Intel Dual Core™-processor of een gelijkwaardige AMD-processor aan. (BELANGRIJK: SSE2-instructieset vereist)
  • Cachegrootte van de processor: Minimaal 512 KB. We raden 2 MB aan.
  • Beschikbare schijfruimte: 4 GB.
  • Ondersteunde besturingssystemen: Microsoft Windows 8 (32- en 64-bits), Microsoft Windows 7 (32- en 64-bits), Microsoft Windows Vista SP1 en SP2 (32- en 64-bits), Microsoft Windows XP SP2 en SP3 (alleen 32-bits), Windows Server 2003 en 2008 SP2 en R2 (32-en 64-bits).
  • RAM: minimaal 1 GB voor Windows XP en Windows Vista en 2 GB voor Windows 7 en Windows Server 2003/2008. We raden 2 GB RAM voor Windows XP en Windows Vista aan en 4 GB voor Windows 8, Windows 7 en Windows Server 2003/2008 64-bits.
  • Microsoft Internet Explorer 7 of hoger (gratis te downloaden van www.microsoft.com)
  • Creative® Labs Sound Blaster® 16 of gelijkwaardige geluidskaart met ondersteuning voor 16-bits opnames (niet bij gebruik van een USB headset)
  • Dvd-romstation voor de installatie
  • Goedwerkende microfoon (navraag Cedere)
  • Voor het activeren van software is een internetverbinding nodig.

Lexicon onderhoud

Voor een goede herkenbaarheid dient u regelmatig het lexicon op te schonen. Dit doet u met Lexiconbewerker. Niet alleen de verkeerd gespelde woorden moeten worden verwijderd, ook de woorden die u niet meer gebruikt moet u verwijderen. U kunt ook gerust woorden die u denkt nooit te gaan gebruiken verwijderen uit het lexicon. Hoe minder woorden in het lexicon, hoe beter de herkenbaarheid.

Slecht herkenbare woorden

Meestal worden woorden na het toevoegen direct herkent. Wanneer dat niet het geval is kunt u deze woorden één of meerdere keren trainen (in het lexiconbewerker). Mocht de herkenbaarheid daarna nog niet zijn verbeterd, kunt u de woorden fonetisch aanpassen. Dit doet u door in de Lexiconbewerker aan desbetreffende woord een gesproken vorm toe te voegen. Schrijf het woord fonetisch uit zoals u dat wil uitspreken. Train daarna het woord.

Engelse termen

Gebruikt u veel woorden uit een andere taal, bijvoorbeeld Engels, maar wel op het Nederlands gebaseerd, dan kunt u deze woorden toevoegen en de gesproken vorm aanpassen. Dat wil zeggen dat u het woord met de Lexiconbewerker selecteert en in het vakje Gesproken Vorm het woord fonetisch uitschrijft. Dit geldt ook voor woorden uit andere talen. Voor een goede herkenbaarheid kunt u deze woorden tevens trainen. Om meerdere woorden toe te voegen in het aan te bevelen om uw documenten te laten analyseren op nieuwe woorden en deze op bovengenoemde methode herkenbaarder te maken.

Vaktaal

Voor vaktaal, jargon, hebben wij diverse lexica ontwikkeld. U kunt deze lexica bij ons bestellen. Een goede lexica, zonder schrijffouten, geeft een grotere herkenbaarheid. Voor informatie mailt u info@cedere.nl.

Dyslexie

Spraakherkenning is uitermate geschikt voor Dyslexie. Omdat er diverse vormen van Dyslexie bestaan is het aan te bevelen om uw pakket juist in te stellen. Om u zoveel mogelijk voordeel te geven is het belangrijk de juiste instellingen voor u te hanteren. Wanneer u ons een mail stuurt met uw vraag, dan sturen wij u de juiste instellingen terug: info@cedere.nl.

Voorkomen van stemproblemen

Om stemproblemen te vermijden bij het gebruik van spraakherkenning:

• Drink voldoende tijdens het inspreken, koffie veroorzaakt een droge keel
  • Praat zo normaal mogelijk, niet fluisteren of schreeuwen
  • Gebruik regelmatig de audio wizard om de microfoon goed in te stellen
  • Articuleer goed en spreek alle lidwoorden uit
  • Let goed op de ademhaling, gebruik buikademhaling
  • Consulteer een ademtherapeut of logopedist bij problemen

Wegvallen van geluidsbestanden bij afspelen

Bij het uitlezen van wav bestanden en het laten voorlezen, verdwijnen wel eens de geluidsbestanden. Dit gebeurt bij het verkeerd corrigeren van de tekst. Bij juist gebruik en correctiemethode zullen de geluidsbestanden niet worden verwijderd. Mocht dit toch een storende factor blijven dan is het aan te bevelen om een programma te bestellen die naast Dragon Naturally Speaking werkt en deze problemen, en nog andere, oplost. Neem contact met ons op voor informatie over dit product: info@cedere.nl.

Aanmaken van sneldictaten

Het aanroepen van sneldictaten is eigenlijk het geven van een commando welke resulteert in een stuk tekst of een plaatje. Denk hierbij aan een aftiteling onder aan een brief of een standaard stuk tekst in een verslag. Een sneldictaat kunt u globaal maken, dan is deze overal te gebruiken, of binnen één applicatie of zelfs binnen één venster. Wanneer u veel gebruik maakt van standaard stukken tekst of zinnen of logo's en foto's werkt deze methode van spraakherkenning buitengewoon versnellend. Gebruik hiervoor Nieuwe opdracht onder Extra in de menubalk.

Aanmaken van commando's

Wanneer u vaak dezelfde handelingen op een computer verricht, bijvoorbeeld printen van meerdere documenten, het opstarten van programma's of het verwerken van data, kunt u daar een commando voor maken. Door deze handelingen na te spelen met toetsencombinaties en deze te verwerken in een Nieuwe Opdracht speelt u die handelingen steeds opnieuw en versneld af met een stemcommando.

Eigenschappen van woorden

Aan de woorden in een lexicon zijn eigenschappen mee te geven. Zoals je na een punt altijd wil starten met een hoofdletter, zo kunnen we ook andere eigenschappen meegeven. Een ander voorbeeld is dat u regelmatig een streep wilt plaatsen tussen meerdere woorden maar dan geen spatie ervoor en erna. Of dat u na het woord artikel alleen cijfers wil in plaats van geschreven tekst. Dit doet u in de Lexiconbewerker. Selecteer het woord en klik op Eigenschappen. Geef de alternatieve aan, er verschijnt een blauwe ster voor het woord in het lexicon.

Gebruik in professionele omgevingen

Naast Direct-Input is het ook mogelijk om de methode Backend-Recognition te gebruiken. U spreekt in op een voicerecorder of een digitale recorder en u laat op een later tijdstip spraakherkenning de gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Dit kan uiteraard ook door het secretariaat worden gedaan en worden gecorrigeerd zodat het systeem toch intelligenter wordt en de herkenbaarheid steeds hoger. Naast het grote voordeel dat u onderweg kunt dicteren en niet bij een computer hoeft te zijn is het ook prettig je niet op dat moment met de layout van een document te hoeven bezig houden maar dit later kan optimaliseren.

Spelfouten

De 250.000 woorden die standaard aanwezig zijn in het lexicon zijn uit de Dikke van Dale en zijn correct gespeld. Tijdens het werken met spraakherkenning kunnen foutjes insluipen door bijvoorbeeld verkeerd gecorrigeerde woorden. Het is daarom van belang om regelmatig het lexicon door te lopen en de fouten eruit te halen. Het is handig om daar de spellingscontrole van WORD voor te gebruiken. Voor juridische of medische woorden zijn aparte woordenboeken beschikbaar.

Kwaliteit headset

Een goede herkenbaarheid begint bij een goede headset. Er zijn vele headsets met diverse kwaliteiten in omloop. Het is belangrijk om vanuit spraakherkenning te gaan zoeken naar de juiste kwaliteit. Dat wil zeggen dat sommige headset zijn geschikt voor audio, msn en/of skype en andere voor spraakherkenning. Probeer de geluidskaart te omzeilen door een USB headset te gebruiken. De kwaliteit van draadloze headsets zijn zeer divers. Wanneer u een draadloze headset wilt gebruiken kunt u het beste er een gebruiken die is gebaseerd op een Dect-protocol. Een goede kwaliteit voor een headset met draad is de mono usb headset. Een mono usb headset met de juiste frequentie, een volume en mute knop op het koord, en een lang snoer heeft de voorkeur. Zie Producten voor bestelling.

Windows Vista

Dragon Naturally Speaking (DNS) kan op Windows Vista worden geïstalleerd worden. Cedere adviseert toch om Windows XP te blijven gebruiken.

Programma’s
Het besturingsysteem van Vista is zo anders geprogrammeerd, dat verschillende programma's vastlopen. Er zijn nog weinig programma’s die optimaal werken met Vista. Spraakherkenning wordt gebruikt om binnen deze programma’s te dicteren. Wanneer een programma vastloopt is het vaak onduidelijk of het programma of spraakherkenning vastloopt of zelfs de hardware.

Hardware artikelen
Nog niet voor alle headsets en voicerecorders zijn drivers (besturingsprogramma's) van Vista te krijgen. Wilt u weten of dat voor uw product geldt, dan kunt u dit meestal terugvinden op de website van de leverancier. Voor onze eigen producten kunt u ons mailen: info@cedere.nl

Beveiliging
De beveiliging van Vista is standaard hoog ingesteld, zodat alle installatiebestanden zijn beveiligd en niet bereikbaar zijn door gebruikers. Standaard kunt u dus niet bij de gebruikersbestanden van spraakherkenning. Deze bestanden zijn onder “Documents and Settings” opgeslagen. U kunt eigenaar worden van deze spraakbestanden en zo deze bestanden alsnog benaderen. Wij adviseren om bij het installeren van DNS de spraakbestanden in een eigen map te plaatsen, bijvoorbeeld onder Mijn Documenten. Ook kunt u de spraakbestanden exporteren zodat deze nog te gebruiken zijn bij eventuele problemen.

Upgrade Windows XP naar Vista
De oude versie 9.0 van DNS kan niet geïnstalleerd worden onder Vista. Hiervoor moet u software voor een upgrade downloaden via de website van Nuance. Van u wordt het serienummer van de originele cd van versie 9 gevraagd. U krijgt de mogelijkheid om versie 9.5 te downloaden. Dit bestand is groter dan 1 GB, het downloaden moet dan ook op uw Vista computer gebeuren. U kunt ons benaderen voor de link van deze site.

software DNS versie 11
De software die u nu via ons besteld, is versie 11. Deze versie van DNS kunt u direct op installeren. Nog wel blijft ons advies om niet standaard te installeren, maar de gebruikersbestanden in een eigen map te plaatsen.

Snelheid
Windows Vista heeft veel werkgeheugen en schijfgeheugen nodig. Een advies van Microsoft is om 1 GB werkgeheugen te  installeren voor alleen Vista. Gebruikt u spraakherkenning, dan heeft u nog meer werkgeheugen nodig. U kunt wel werken met spraakherkenning met 1 GB werkgeheugen, maar u zult merken dat de herkenbaarheid achteruit gaat en het systeem sterk vertraagd.

Licenties
Wanneer u of uw bedrijf meer dan 5 producten bij ons besteld heeft, is de kans groot dat u met licenties werkt. Dat wil zeggen dat u één cd voor uw bedrijf heeft (zogeheten brownbag) en niet per computer een cd-box. Mocht het hele bedrijf overgaan op Vista dan is een nieuwe brownbag te bestellen. Gaat u alleen met één computer over dan zal nieuwe software moeten worden besteld. Omdat licentiecontracten per bedrijf anders zijn, adviseren wij u om met ons contact op te nemen zodat wij u kunnen adviseren.

Activeren
Vanaf versie 9 van DNS kunt u drie keer de software activeren per registratiecode. Eenmaal voor een installatie op een vaste werkplek, eenmaal voor op een laptop en eenmaal voor een mogelijke crash. Een enkele keer gebeurt het dat er spelletjes worden “gedownload” van het internet die virussen op uw systeem zetten. Een systeembeheerder zal snel overgaan op opnieuw installeren omdat dit vaak de eenvoudigste methode is. Houdt goed in de gaten of u al over uw driemaal activatie heen bent, omdat een verlenging niet mogelijk is.