Wat is spraakherkenning?

De nieuwe versie Dragon Naturally Speaking 12 is:

 

 • Nog nauwkeuriger, 25 % nauwkeuriger 
 • Sneller dan ooit, ondersteunt meerdere processoren
 • Verbeterde webmail, gmail en hotmail
 • Interactieve handleiding
 • Ondersteunt breedband Bluetooth
 • Sneller corrigeren, 100 % uitbreiding woordenboek
 • Dragon Remote Mic voor iOS en Android

 

NIEUW! Gebruik een iPhone®, iPad®, iPod® touch (4de gen.) of een compatibel Android™-apparaat als externe microfoon, voor nog meer flexibiliteit en gemak.

 

Meer over Dragon versie 12

Spraakherkenning is ...

 • Snel en accuraat Het is achterhaald om te typen en uw muis te gebruiken voor uw computerbediening. Spreken gaat 7 keer sneller dan typen en het is mogelijk om met uw stem commando's te geven aan uw computer en teksten te dicteren.
 • Dicteren van tekst Na een goede training en wat extra tijdinvestering haalt u al snel de voordelen eruit. Voor een snelle typiste is het tijdsvoordeel al snel meer dan 50 %. Voor een gebruiker kan het tijdsvoordeel oplopen tot boven de 68 %.
 • Opdrachten spraakgestuurd U start programma's met de stem en spreekt de menu-structuur uit. Ook kunt u zelfs bepaalde terugkerende handelingen met een stemcommando laten uitvoeren.
 • Context controle Er is een contextcontrole en de d's en t's worden gecontroleerd. Ideaal voor mensen die niet zo sterk zijn in grammatica.
 • Terminologie vakgericht Vaktaal kan door Cedere worden toegevoegd en ook door uzelf. Door uw eigen documenten te analyseren past spraakherkenning zich ook aan uw schrijfstijl aan.
 • Gekoppeld aan diverse programma's Standaard werkt Dragon Naturally Speaking op vele programma's zoals alle Officepakketten. Cedere heeft koppelingen gemaakt naar applicaties die niet standaard worden ondersteund.
 • Primaire preventie Primaire preventie is een naam die men gebruikt om klachten op de werkvloer te voorkomen. Zoals het werken met goede verlichting of een juiste instelling van de bureaustoel.
 • Secundaire preventie Wanneer er klachten zijn geweest en een werknemer is genezen dan heeft deze werknemer meer kans op het terugkrijgen van zijn klachten. Spraakherkenning wordt zowel ingezet als primaire preventie als secundaire preventie: voorkomen is beter dan genezen!
 • Re-integratie De kosten voor spraakherkenning zijn relatief laag. Bij enkele ziektedagen zijn de kosten al terugverdiend.
 • Dyslexie De grammatica- en contextcontrole zorgen ervoor, dat mensen met een taalprobleem een begrijpelijke en foutloze tekst kunnen maken.
 • CANS (RSI) preventie Per persoon zijn de klachten tijdens het werken achter een computer vaak verschillend. Voor de een geldt dat het muisgebruik pijnlijk is voor de ander is juist het typen een probleem.
 • Reuma / artrose Per persoon zijn de klachten tijdens het werken achter een computer vaak verschillend. Voor de een geldt dat het muisgebruik pijnlijk is voor de ander is juist het typen een probleem.

Spraakherkenning is voor iedereen geschikt die wil werken met een computer en de een of meerdere bovengenoemde voordelen wil gebruiken. Dat dit niet zo eenvoudig is en dat u toch beter een goede training kunt volgen, zal snel blijken. Na een goede training en wat extra tijdinvestering haalt u al snel de voordelen eruit.

 

Hoe gaat het in zijn werk?
Allereerst moet een profiel aangemaakt worden. De computer moet uw stem leren kennen en daarvoor leest u ongeveer 15 minuten een voorgeprogrammeerd verhaal voor. U kunt daarna direct aan de slag. Het geven van muisklikken, het starten van programma's, het invoeren van tekst en/of het bedienen van het toetsenbord. DNS is self-learning, dat betekent dat hij bij goed gebruik steeds intelligenter wordt.

 

Is het allemaal zo rooskleurig?
Het aspect self-learning heeft als nadeel dat bij verkeerd gebruik, dit juist kan gaan tegenwerken. Naast het optimaliseren van de stemherkenning is het noodzakelijk om de woorden op een juiste manier te corrigeren. En ook de methode van spreken is van belang. De computer moet wel horen wanneer er een commando gegeven wordt of tekst wordt gedicteerd. Wanneer dan ook geen goede begeleiding en training wordt genomen is het bijna gedoemd te mislukken. Na twee uur begeleid trainen kunt u direct aan de slag. Voor een optimale herkenning heeft u wel wat meer uren nodig.

 

Spraakherkenning wordt gebruikt in de professionele omgevingen: specialisten, notarissen, advocaten etc. voor het gemak en snelheid. Ook bedrijven waarvan de medewerkers RSI, whiplash, reuma of andere beperkingen hebben, gebruiken spraakherkenning. Soms bestaat er een mogelijkheid om de aanschaf en begeleiding vergoed te krijgen bij zorgverzekeraars, fondsen, UWV en ziekteverzuimverzekeringen. Wij adviseren u graag!

Meer weten over spraakherkenning?

 

Demo spraakherkenning
Wilt u een voorproefje hoe spraakherkenning in zijn werk gaat? Bekijk de demo van Dragon Naturally Speaking (demo opent in een nieuw venster).

 

Spraakherkenning heeft veel mogelijkheden:

Grappige filmpjes over spraakherkenning
Nuance heeft een paar grappige filmpjes gemaakt over spraakherkenning.
Waar Dragon Naturally Speaking al niet goed voor is ...